Na návštěvě: Spolek Dubáci chystá v Letařovicích další Pouť mezi dvěma Jány

Na Pouti mezi dvěma Jány v Letařovicích můžou návštěvníci obdivovat ojedinělý barokní oltář z lidských kostí z druhé poloviny 18. století v nově zrekonstruované barokní kostnici i kostel sv. Jakuba.

„Zaplaťpánbůh, kostnice už je v dobrém stavu, v dobré kondici, byť před rokem touto dobou byla ještě v havarijním stavu“, pochvaluje si Jan Havelka, předseda spolku Dubáci.

A spokojenost je na místě. Jediná kostnice v Libereckém kraji, která je vnitřním vybavením inspirována slavnou kostnicí v Sedleci u Kutné Hory, zapsanou na seznamu památek UNESCO, měla na kahánku. Její havarijní stav lákal zloděje.

Součástí oltáře, který se skládá z lidských lebek a kostí, byl kdysi i krucifix s Kristem. Ten ještě s dalším vybavením ukradli zloději, kteří ještě navíc nevratně poškodili i vnitřní vybavení kostela sv. Jakuba, který se nachází v sousedství kostnice.

Jak se podařilo sehnat peníze na opravu této unikátní barokní kostnice a sousedního kostela sv. Jakuba? Jak vypadala kostnice ve vzpomínkách pamětnice paní Mileny? Na jaké knize pracuje předseda spolku Dubáci, Jan Havelka? A jaké akce v Letařovicích navštívit? Poslechněte si záznam vysílání.

Spustit audio