Na mistrovství světa v line a couple dance v Liberci přijeli tanečníci i z Thajska

Do tanečních sálů libereckého centra Babylon se sjeli soutěžící z 21 zemí. Účastní se tam 11. Mistrovstí světa v line a couple dance, což jsou v České republice relativně nové taneční styly inspirované americkou country hudbou. Tančí se ve westernových kozačkách, muži mají na hlavách kovbojské klobouky.

Krásné barevné oděvy jako kdyby tanečnice předváděly latinu, na nohou kozačky jako z divokého západu, muži s kovbojskými. Takto jsou stylizovaní tanečníci line a couple dance. „Mistrovství světa se koná dvakrát. Jednou v Americe a jednou v Evropě, úroveň je úplně stejná,“ říká prezident soutěže Tom Dvořák a dodává: „Česká škola je na tom velmi dobře, jsem na to moc pyšný a jsem moc rád, že mistrovství je v České republice.“

Soutěžící z nejvzdálenějších zemí jsou z Thajska a Jižní Koreje. „U nás v Koree není line dance příliš známý ani populární. Tančí se u nás teprve deset let, stejně tak dlouho ho znám já a je to přesně šest let, co jsem soutěžila na mistrovství světa a vyhrála jsem,“ říká soutěžící Na Eung Young.

Do Liberce přijel i prezident Světové federace country tanců Herman Falkenberg. „Samozřejmě ty tance přišly ze Spojených států, ale trošku i z Evropy, když se před pár stoletími evropští imigranti vydali do Ameriky, vzali s sebou i svou vlastní kulturu. Vlastně je to mix všech evropských kultur,“ vysvětluje Falkenberg.

Po celý pátek 6. ledna, ale i v sobotu 7. ledna dopoledne se mohou zájemci z řad veřejnosti zúčastnit tanečních workshopů.

Mistrovství světa v line a couple dance v Liberci? Prostor dostane každý tanečník
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio