Na frýdlantské hospodářské škole zahájili výuku prací. Studenti sklidili chmel, bude z něj pivo

4. září 2021 09:59

Holínky na nohách, rukavice, zahradnické nůžky a věrtele - to je nezbytné vybavení, se kterým studenti Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu zahájili školní rok. Na naučné zemědělské stezce sklízeli ručně chmel tak, jak to znali česáči ještě v 70. letech minulého století.

„Myslím, že tenhle starší způsob je o něco lepší. Nemusíme se bát, že nám ty drátky vylítnou, že je tam musíme neustále zapichovat, nebo že by nám mohly i větrem spadnout. Na těch menších chmelnicích je to lepší,“ komentovala metodu jedna z česaček, studentka Jana Kirpalová. Věrtel jí trvalo naplnit asi půl hodiny.

Chmel z frýdlantské střední hospodářské školy. Studenti z něj uvaří vlastní pivo

I když chmel letos není zejména kvůli počasí tak kvalitní, bude z něj prý asi 3000 litrů piva, které uvaří sládci v nedalekém pivovaru.

„Po druhém roce jsme uvařili už dva druhy piva, a to Frýdlantského hospodáře a Frýdlantského čeledína. V tomto novém školním roce chystáme třetí druh piva, a to bude Frýdlantský kočí. To bude pivo čtrnáctistupňové, patnácti. Moje přání je osmnáctistupňové, nějaké takové speciální,“ přiblížil ředitel frýdlatnstké hospodářské školy Miroslav Kudrna, jaká piva ze sklizně uvaří.

Na hospodářské škole ve Frýdlantu pěstují i vinné hrozny. Sklízet je budou zhruba v půlce října

Kromě chmelu pěstují studenti na škole také hroznové víno. Vinobraní by tam mělo být asi v půli října.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související