Školáci ve Frýdlantu vysadili ovocný sad. Jeho plody budou pro všechny

Místo s učebnicemi pracovali někteří frýdlantští školáci v pátek od rána s lopatami, rýči a konvemi. Sázeli totiž první městský ovocný sad. Jablka, hrušky, třešně nebo třeba rakytník si tam bude moct chodit trhat každý.

Na místo zvané Hág, které bylo původně pokryté stavební sutí, nechalo město navézt ornou půdu a během pátku tam žáci z frýdlantské základní školy spolu se studenty Střední hospodářské a lesnické školy zasadili na 55 ovocných stromů a keřů.

Místo výuky ve třídách sázeli studenti frýdlantské lesnické školy stromy

V sadu budou nejen tradiční ořešáky, jedlé kaštany, jabloně, třešně, višně a hrušně, ale i méně časté dřeviny. „Například muchovník, jeřáb oskeruše, morušovník nebo aronie. To jsou teď moderní rostliny, které se používají. Dají se zpracovat i v léčitelství,“ uvedla mistrová z frýdlantské střední školy Jana Tůmová.

Sázet pomáhali i žáci z frýdlantské Základní školy

Zasazené stromky a keříky jsou zatím malé, některé z nich už ale mají plody. „Aronie je tu, jedlý kaštan má plody. Myslím, že už příští rok tady najdete nějaké plody. Rybíz, angrešt určitě, rakytník, jablůňka možná jedno jablíčko,“ doplnila Jana Tůmová.

Studenti frýdlantské lesnické školy zakládají městský sad

Vysazením ovocného sadu spolupráce města se Střední hospodářskou a lesnickou školou nekončí. „Chystáme městskou chmelnici vedle zámeckého pivovaru, což je městský pozemek. Naši žáci z oboru farmář tam vybudují chmelnici, budou se o ní starat a v zámeckém pivovaru se bude vařit pivo,“ prozradil ředitel lesnické školy Miroslav Kudrna. Chmelnice by měla být hotová v příštím roce.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související