Muž našel v Ralsku téměř sto kilogramů staré munice

Skoro sto kilogramů staré vojenské munice objevil hledač s detektorem v Hradčanech v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Podle policie šlo o německé náboje do kulometů z doby druhé světové války nebo nábojnice do sovětských karabin. 

„V průběhu svého pátrání po artefaktech druhé světové války, zavítal čytřicetiletý hledač do lokality Hradčan na Českolipsku. V lesním porostu jeho detektor zaznamenal poměrně velké ložisko „kovu“. Rozhodl se tedy kopnout v zem. Pro hledače bylo překvapením, kolik kusů munice stále a stále vyzvedával z písčité půdy. Celková hmotnost nálezu dosáhla bezmála sta kilogramů,“ uvedl k nálezu krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Hledač místo označil a zavolal polici. Munici poté převzal pyrotechnik, který ji zajistil a nechal převést k likvidaci.

Podle policie nález tvořily hlavně nábojnice ráže 7.92 typu Mauser, které se za druhé světové války používaly například do německého kulometu MG 42. Další podíl nálezu tvořily 8mm nábojnice Lebel a několik kusů nábojnic ráže 7.62. Ty se hojně využívaly jako střelivo třeba do sovětských karabin Mosin – Nagant.

Při nálezech podezřelých předmětů, munice či výbušných systémů platí několik pravidel:

  • Místo nálezu označte a zabezpečte proti vstupu jiných osob
  • S nebezpečnými předměty zásadně nemanipulujte
  • O nálezu okamžitě vyrozumějte policii
  • Vyčkejte v bezpečné vzdálenosti na příjezd policistů, informujte je o podstatě nálezu a jeho místu. Buďte policistům k dispozici.

 

Zdroj: Policie Libereckého kraje

Spustit audio

Související