Mučil primář Pluhař řeholníky? Napoví výstava v semilském muzeu

19. listopad 2022

Padesátá léta patří mezi temné stránky naší novodobé historie a platí to i o Semilech. V tamní nemocnici bylo tehdy jedno oddělení vyčleněno pro akci K, v rámci které tam byli internováni řeholníci a údajně i mučeni. Jejich osudy odkrývá nová výstava Pojizerského muzea a galerie v Semilech.

“Dost lidí je přesvědčeno, že tady kněží byli mučeni, vražděni, případně i třeba páleni v krematoriu,” řekl kurátor výstavy a historik semilského muzea Tomáš Chvátal. Souvisí to podle něj i s činností místní ilegální protikomunistické skupiny ILPKORG1, která především tiskla protirežimní letáky. Naplánovala ale i atentát na tehdejšího ředitele nemocnice Pluhaře, o němž se domnívala, že řeholníky mučí. Tento pokus však skončil podle historika neúspěchem, bomba namontovaná na Pluhařovo auto spadla a nevybuchla.

O Pluhařovi se ale v Semilech mluví i v dobrém, podle historika měl také pověst lidumila, bodrého člověka, výborného hráče na piana. “Byla to jedna z největších semilských prvorepublikových osobností. Byl to člověk, který udělal ze semilské nemocnice moderní nemocnici s proslavenou chirurgii,” připomněl Chvátal.

Výstava Internace v Semilech 1950 - 1953 potrvá do 2. dubna 2023. Navštěvují ji nejen pamětníci a zájemci o historii, ale také školní skupiny, pro které výstava představuje zpestření výuky, kdy jsou vsazeni do role ilegální protikomunistické skupiny a mají rozhodnout, jestli si primář Pluhař nepovedený atentát zasloužil. Po skončení výstavy hodlá muzeum vydat publikaci, která shrne osmileté bádání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.