Místo zdravotnického centra nové byty. Liberec plánuje vybudovat městečko ve městě

19. červenec 2019 12:17

Za sídlištěm Kunratická v Liberci by měla do několika let vzniknout nová bytová zástavba. V takzvaných Zelených terasách by svůj domov mohlo najít až 2 500 lidí.

Až 800 nových bytů by mělo do několika let vzniknout za sídlištěm Kunratická na okraji Liberce směrem na Jablonec nad Nisou. Tamní pozemky vlastní město a dva soukromí vlastníci, s nimiž bývalé vedení radnice podepsalo memorandum o spolupráci. Projektem se nyní zabývá i současné vedení města.

Memorandum o spolupráci na výstavbě takzvaného městečka ve městě je i nadále platné. Stávající vedení města do něho pouze doplnilo, že veškeré náklady na zpracování a projednání územní studie ponese společnost S Group jako jeden z vlastníků pozemků. Společnost se v něm zároveň zavazuje, že návrh územní studie předá ke schválení městu Liberec, aby ji mohlo předložit zastupitelstvu.

Žádné sídliště však nečekejte

Podle informací od libereckého primátora Jaroslava Zámečníka by mělo na místě původně plánované stavby zdravotnického centra vzniknout soběstačné městečko ve městě s veškerým občanským vybavením. Podle plánů by se ale nemělo jednat o klasické sídliště.

Všichni tři vlastníci pozemků, které mají dohromady přes deset hektarů, budou spolupracovat i na stavbě z urbanistického pohledu. Domy by zde měly mít různé velikosti, maximálně do pěti pater, a městu by zde mělo patřit asi sto bytů. „Naším přáním je, aby v oblasti vznikla dobrá a dostupná napojení, mateřská školka, případně i škola pro první stupeň, a aby se z ní nestala sociálně vyloučená lokalita,“ upřesňuje Jaroslav Zámečník z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Lidé, kteří tam budou bydlet, by měli mít k dispozici také různá sportoviště, a součástí řešení by měla být také cyklostezka s propojením na sídliště Kunratická. Podle informací město počítá i s ekologickými novinkami, jako je zachycování dešťové vody v retenčních nádržích či nabíjecími lavičkami.

Stavět by se podle primátora mohlo začít už v příštím roce a zadání pro zpracování územní studie bude na webových stránkách města k dispozici přibližně za týden.

autoři: Eva Malá ,
Spustit audio