Místo plánované rekonstrukce přišla demolice. Zničenou kolonádu v Lázních Libverda nahradí její kopie

13. únor 2024 15:13

V Lázních Libverda měla začít rekonstrukce památkově chráněné kolonády. Odborníci ale zjistili, že je neopravitelná a stavbaři ji museli zbořit.

Památkově chráněná kolonáda v Lázních Libverda je po demolici. Stavbaři ji museli celou zbořit, protože dřevo napadl škodlivý hmyz a houby. Hosté se ale nemusejí obávat, nová kolonáda bude vypadat úplně stejně, jako ta původní, jen bude z odolnějšího materiálu.

Kolonáda v Lázních Libverda je uprostřed nádvoří. Její pozůstatky jsou opáskované, aby tam nikdo z návštěvníků nevstupoval.

„Budou probíhat betonářské práce na zpevnění podloží, pak kamenářské práce, protože zde budou nové mozaikové prvky, pak přijdou tesaři,“ popisuje jednotlivé kroky ředitel Lázní Libverda Zdeněk Kopal.

„Potom budeme pokračovat i s úpravou celého nádvoří, které bude předlážděno, doopravíme hudební altán,“ dodává.

Na první pohled to nevypadá, že by návštěvníci lázeňského střediska měli nějaké omezení. „Veškeré provozy jedou, naopak si myslím si, že stojí za to, se přijít podívat, protože to je věc, která se nebude staletí opakovat. Jsou tady prvky, které nejsou běžně viditelné; podzemní části staveb, nebo obnažení krovů,“ potvrzuje ředitel.

Kolonáda Lázní Libverda vznikla v polovině 19. století. Rekonstruovaná byla naposledy v roce 2014. Po dokončení stavby bude vypadat úplně stejně, jako předtím.

„Oprava je řešitelná pouze formou téměř úplně rekonstrukce, to znamená s použitím zhruba 20 procenty dřeva, které bude zakomponované do původní konstrukce, ta bude kopií té původní,“ objasňuje Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu. Původní zůstane Pítko a Kristiánův pramen.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související