Mimořádná dávka až 57 900 korun. Tolik můžou dostat lidé ze severu, kterým škodila voda

O mimořádnou dávku můžou požádat lidé z Libereckého a Ústeckého kraje, které o víkendu zasáhly bleskové povodně.

Na překonání dopadů přírodní pohromy mohou případně získat až patnáctinásobek životního minima, tedy 57 900 korun. V obcích Dolní Poustevna a Lobendava na Děčínsku vyřizují podporu od státu mobilní týmy úředníků. Informovala o tom v pondělí mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková.

Dávka mimořádné okamžité pomoci má přispět k překonání dopadů přírodní katastrofy. Patří mezi dávky hmotné nouze. Pro jejich přidělení se tedy podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů i další skutečnosti.

„V případě povodní může úřad práce poskytnout tuto jednorázovou dávku klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci,“ upřesnila Beránková.

Podle ní mohou lidé požádat případně o příspěvek na úhradu nezbytného výdaje, a to třeba na správní poplatky za nové osobní doklady či duplikát rodného listu.

Podle ředitele krajského úřadu práce v Ústí nad Labem Radima Gabriela v nejpostiženějších obcích Dolní Poustevna a Lobendava jsou na místě mobilní týmy.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v tiskové zprávě uvedla, že úřady oslovují starosty či hasiče v poničených obcích na Děčínsku, Litoměřicku, ve Šluknovském výběžku a na Liberecku, aby měly přehled o situaci a potřebě podpory.

Lidé mohou také volat na bezplatnou linku 800 77 99 00 či napsat elektronicky na adresu callcentrum@mpsv.cz či centrum@mpsv.cz. Úřad práce natočil i video s návodem k získání mimořádné dávky. Najdete jej na konci článku. A je připraven zajistit také potřebné zaměstnance na veřejně prospěšné práce k odstraňování škod, dodala mluvčí.

Mimořádné dávky úřady po přírodní pohromě vyplácely naposledy lidem z míst na jihu Moravy, které poničilo tornádo. Na místě byly mobilní týmy. Vyrazily pak i do obcí na Lounsku, které zpustošila bouře.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související