Zakalená voda po vydatném dešti. Případ z Čejova u Humpolce se znečištěnými studnami není ojedinělý

15. červenec 2021

Některé obce na Vysočině se po vydatných deštích ocitly bez pitné vody. Lidé jsou tam proto odkázaní na cisterny. Příkladem je Čejov poblíž Humpolce.

Některé obce mají problémy s kvalitou vody. Někde musí obyvatelé vodu převářet, jinde už je znečištění takové, že musí hledat jiné zdroje pitné vody. Například v Čejově u Humpolce chodí lidé s kanystry k přistavené cisterně.

Voda je špatná…

„Byli tady místní, chodí pro vodu, mají kanystry a různé nádoby. Natočí si, protože voda je špatná, je hodně hnědá, to se nedá,“ popisuje situaci u cisterny místní prodavačka paní Krupičková.

Znečištění pitné vody způsobily v Čejově prudké deště z minulého týdne, vysvětluje Petra Kopecká z obecního úřadu: „Došlo ke znečištění zdrojů pitné vody, které máme pro obec Čejov. Jsou to zdroje povrchové, kde nám v současné chvíli nefunguje filtrační schopnost lesa kvůli kůrovci a těžbě. Do zdrojů se spláchlo bahno a znečištění z lesa.“

Nutná opatření

Znečištění pitné vody si vedení obce všimlo už o víkendu, kdy lidem rozeslalo SMS zprávy s upozorněním. Následně sníženou kvalitu vody potvrdily v pondělí i hygienické odběry. Obec ji tak zakázala využívat jako pitnou a přistavila cisternu.

Na nápravě už se pracuje, vodojem je například vypuštěný. „Bude vyčištěn, vydezinfikován, dojde k odkalení vodovodního řádu, s tím je spojená odstávka vody pro občany, dál dojde k vydezinfikování, vyčištění filtrační komory a výměně filtrační náplně, aby se celý systém vyčistil a vlastně obnovil.“

Zda bude voda po vyčištění v pořádku, potvrdí v nadcházejících dnech nové odběry. V současné době, kdy jsou lesy zčásti vytěžené kvůli kůrovci a bývají častěji přívalové deště, jsou ale podle Barbory Kaňové, jednatelky společnosti VoKa – ekologické stavby, která zajišťuje provoz vodovodu v Čejově, podobné potíže celkem časté.

„Není to úplně neobvyklá věc, že se do zdrojů může dostat povrchová voda, tím pádem se voda zakalí. Projeví se to při rozborech, ale jsou to i senzorické vlastnosti, takže je to na té vodě prostě vidět, někdy i cítit.“

Nové zdroje pro Čejov

Vedení Čejova už poslalo ke zdrojům vody pracovní četu. Úpravy by měly v dalších týdnech zabránit novému znečištění, do budoucna se ale chce starosta Čejova Josef Svoboda (KSČM) spolehnout na jiné zdroje pitné vody.

„Obec Čejov nechala vyhotovit dva vrty, které jsou hluboké 50 a 80 metrů. Oba mají nadstandardní kvalitu vody, už prošly i zkouškami, což znamená, že jsou připraveny k vyjímání vody. Obec vyhotovila projekt na svedení vrtů a vybudování nového vodojemu, takže budeme napojeni na nové vrty.“

Čejov tak čeká na stavební povolení. Zároveň obec zažádala o státní podporu. Práce totiž vyjdou asi na sedm a půl milionu korun. K novým zdrojům vody se chce obec napojit i v případě, že dotační příspěvek nedostane.

Spustit audio

Související