Město Liberec hospodaří s přebytkem. K čemu peníze použije?

26. červen 2023 15:27

V červnu 2023 činí přebytek 43 milionů korun. Peníze, které město ušetřilo, chce liberecký magistrát rozdělit. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Skoro dva miliony dá město Liberec na určení možných tras plánované tramvajové trati do Rochlic; téměř milion by měla stát studie proveditelnosti obnovy lanovky na Ještěd; a 20 milionů využije na rozsáhlou rekonstrukci Sokolské ulice.

Ta by měla začít už v září 2023. Je to stavební akce Libereckého kraje za 79 milionů korun, město Liberec se na přestavbě podílí 50 milióny. Část peněz chce do oprav vložit z přebytku. Rekonstruovat se bude úsek od křižovatky se Zhořeleckou ulicí po křižovatku s Pastýřskou.

Liberecký kraj opraví silnice, odvodnění a vytvoří a nechá opravit ostrůvek. Město by mělo vybudovat chodníky a zeleň. „My děláme stromořadí se vsakováním, nejmodernějším způsobem, tak, jak to trendy chtějí. Takže zhruba částka 35 milionů tam jde za městem Liberec, za chodníky, mobiliáře, veřejné osvětlení, zeleň, dešťovou kanalizaci, a podobně,“ popsal primátor Jaroslav Zámečník z SLK.

Část peněz půjde na studii proveditelnosti obnovy ještědské lanovky. Vedení města chce momentálně zjistit, kolik bude obnova visuté lanové dráhy na Ještěd stát.

Lanovka Českých drah je mimo provoz po tragické nehodě z konce října 2021 a město ji chce získat do svého majetku. Podle rok staré studie na obnovu lanovky v původní trase bude potřeba čtvrt miliardy korun.

Liberec o převzetí pozemků od Českých drah jedná už téměř rok. Podle náměstka primátora Petra Židka z ODS se aktuálně řeší, za jakých podmínek. Obě strany čekají na vyhotovení posudků, které by měly být hotové v polovině podzimu 2023.

Město chce dát také peníze na prověření tramvajové trati do Rochlice, a to kvůli nákladům. Město už jednu studii nechalo zpracovat, podle té by výstavba tramvajové trati do Rochlice stála 1,7 miliardy korun, a muselo by se zbourat více než 60 domů.

Primátor Jaroslav Zámečník uvedl, že za prověření, jestli je možné najít jinou trasu, zaplatí radnice bezmála dva miliony korun. V roce 2024 by měl být výsledek, a uvidí se, jestli vůbec nějaká taková trasa existuje. Podle radnice to může znamenat i to, že se stavba tramvajové tratě do Rochlice odloží na neurčito.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související