V Liberci přibydou kontejnery na použité kuchyňské oleje

6. leden 2023 11:36

Obyvatelé Liberce budou mít více možností, jak třídit odpad. Nabídka se rozšíří o použité kuchyňské tuky. Vedení města ve spolupráci se specializovanou firmou nechá rozmístit kontejnery, kam je lidé budou moct odevzdávat.

Čtěte také

Magistrát nechá ve městě rozmístit 200 těchto speciálních kontejnerů, kam budou moci lidé použité jedlé tuky nebo oleje, například z fritéz, vyhazovat. Dosud měli takovou možnost jen ve dvou sběrných dvorech, toho ale příliš nevyužívají.

Vedení města očekává, že díky kontejnerům zájem stoupne. Zpočátku čeká, že se v kontejnerech objeví kolem 20 tun, v pozdějších letech by to ve stotisícovém městě mohlo být až 130 tun ročně.

Odevzdaný tuk se bude dál zpracovávat. Může se například zpracovávat jako biopalivo. Město za kontejnery platit nebude. Jejich rozmístění bude v režii firmy, která se bude starat o likvidaci.

Tento druh odpadu je důležité separovat. Pokud se olej nebo jiný tuk dostane do odpadového potrubí, ztuhne a vytvoří nánosy, na které se nabalí další nečistoty a vytvoří špunt, který potrubí může ucpat. A to nejen v domácnosti, ale i v kanalizaci.

Separováním olejů a jedlých tuků se už zabývá řada měst v Česku. V Libereckém kraji je to třeba Turnov, kde kontejnery na sběr tuků rozvážejí od konce roku 2022.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související