Ve Stebně dál uklízejí následky řádění vichřice. Bouře s krupobitím poškodila prakticky celou vesnici

28. červen 2021 14:20

Poškozené střechy, polámané stromy, zničené zahrady, pobořené garáže a stodoly. To je následek čtvrteční bouře s krupobitím ve Stebně na Lounsku. Na místě pomáhají hasiči, zaměstnanci obce a mnoho dobrovolníků. Firmy posílají stavební materiál a obyvatelé zabezpečují své domy a opravují střechy. 

„Střechaře jsem včera obvolával – ti překopali všechny plány a zítra začnou. Budeme se zajímat o kompletně novou střechu. Kdybych za kýmkoliv minulý týden přišel, tak by řekl, že nemůže. Teď lidi volají a nabízejí pomoc,“ popisuje Michal Bali. Vichřice mu vzala čerstvě zrekonstruovaný dům, navíc s ženou Kateřinou očekávají v nejbližších dnech příchod potomka.

Pomáhá mu i soused, umělecký štukatér Karel Kaliba. „Měl jsem to svoje za chvilku opravené, teď jsem od pátku u Michala. Pomohla nám i spousta cizích lidí, armáda nebo ČEZ. To bych chtěl vyzdvihnout – bylo to tady úplně zničené, a oni během dne a půl udělali komplet elektřinu – a makali i v tom největším dešti. A ti hasiči taky. Vážně, spoustu lidí přijelo, pomohlo,“ popisuje.

Hasiči z celého Ústeckého kraje se ve Stebně střídali už od čtvrtečního odpoledne, kdy Stebno větrná smršť s krupobitím během 10 minut zpustošila.

„Vystřídalo se tady kolem 600 lidí – dobrovolní hasiči, záchranný sbor i občané – dobrovolníci. Lidé si pomáhali i mezi sebou,“ doplnil nezávislý starosta Stebna Miroslav Brda.

Nejvíc poškozená je novostavba na okraji obce. Nakonec ale statik povolil její opravu.

Spustit audio

Související