Maminka je můj talisman, říká liberecká cukrářka Jahodová

9. listopad 2017

Její maminkou je legendární liberecká cukrářka Libuše Jahodová. Ta byla mezi prvními soukromníky, kteří se po převratu pustili do podnikání. Jak vzpomíná cukrářka Jana Novotová Jahodová, dcera „cukrářské zakladatelky“ a pokračovatelka rodinné cukrárny, rozjezd podniku se sladkými dobrotami nebyl žádný med.

Ještě než se Libuše Jahodová pustila do podnikání, připravovala lidem svatební dobroty a pro její sladkosti si lidé jezdili do Rudolfova, kde pekla ve skromných podmínkách doma v kuchyni.

Místo obýváku provizorní cukrárna

„V té době jsem ještě byla v pubertálním věku. To podnikání vypadalo tak, že jsme vystěhovali obývák, odstranili dveře a dali jsme tam dlaždičky, malou kuchyňskou pícku a začali péct koláče pro lidi, kteří chodili kolem nebo jezdili do Bedřichova na výlet,“ vzpomíná paní Jana na začátky podnikání. Jako dítě jezdila s maminkou po vesnicích péct svatební koláče. A protože dobré zboží se prodává samo, nakonec spolu jezdily téměř po celé republice a její maminku si jako cukrářku lidé doslova půjčovali.

„Maminka mě do dneška provází, je takovým mým talismanem. Na trhy a jarmarky už sice z nedostatku času nejezdíme, ale jsou tři akce, na které jezdíme, a kde už na nás zákazníci čekají. Jak vidí maminku, tak už na ni volají, jak rádi ji vidí, a každý touží se jí dotknout, nebo ji pohladit.“
Jana Novotová Jahodová

Takhle zvoní dobře upečený závin !

Pekařský um se skládá na první pohled z maličkostí, které však v konečném výsledku hrají velkou roli. Jednou z nich je pravidlo, že dobrý závin musí zvonit. Zvonit? Ano. Paní Jana má pro to vysvětlení: „Když už jsme se rozrostli a měli jsme učně, tak maminka upekla makový závin a zeptala se, zda ten závin zvoní? Oni na ní koukali, nechápali, a tak vzala ten závin, z druhé strany na něj poklepala a řekla, vidíte, takhle zvoní dobře upečený závin.“ Co je podle paní Jany pro jejich výrobu specifické, je zásada, že kromě hnětače a pece nepoužívají žádné vyspělé technologie, všechno je ruční výroba.

Chlapáci taky rádi mlsají

Mýtus, podle kterého rády mlsají jenom ženy, Jana Novotová Jahodová rázně odmítá: „Já mám v cukrárně okruh svých zákazníků, my tomu říkáme fanklub, protože k nám chodí pravidelně pánové na dortík a kafe. V sobotu chodí takoví dědouškové na zákusky, já bych řekla, že chlapáci rádi mlsají.“

Cukrářka Jana Novotová Jahodová připravila pro Český rozhlas Liberec taky obrovský narozeninový dort k ročnímu výročí od zahájení samostatného vysílání. Podívejte se, jak náročná byla výroba téměř 40kilového dortu:

autoři: Iveta Kalátová , Jaroslav Hoření , Jaroslava Mannová | zdroj: Český rozhlas Liberec

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.