Lidové sady v Liberci projdou proměnou. Začne letos v květnu

Přes rok a půl bude mimo provoz Kulturní centrum Lidové sady v Liberci. Secesní budovu čeká od května generální rekonstrukce, která má přinést kvalitnější zázemí pro účinkující i pro návštěvníky.

Rekonstrukce vyjde Liberecký kraj na 174,58 milionu korun, zhruba o čtvrtinu levněji, než projektanti původně odhadovali. Do soutěže o zakázku se přihlásilo sedm firem, zvítězila společnost BREX. „Práce by měly začít v květnu, na dokončení bude mít firma podle smlouvy 420 dnů, hotovo by tak mělo být v srpnu příštího roku,“ řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Původní odhad nákladů rekonstrukce přesahoval 227,58 milionu.

Kulturní centrum stojí v Lidových sadech vedle liberecké zoologické zahrady, která ho má od roku 2011 ve správě. Památkově chráněný objekt vznikl před více než 120 lety v romanticko-secesním stylu. Kulturním akcím slouží velký a malý sál, návštěvníky láká i pohled z 35 metrů vysoké věže. Centrum nabízí hudební a taneční akce, tvůrčí dílny, přednášky a další pořady, zoo v něm má také kanceláře. Loni se tam uskutečnilo 340 akcí, na které přišlo přes 45 tisíc lidí. Kvůli rekonstrukci zůstane centrum zavřené.

Kulturní centrum Lidové sady v Liberci - vizualizace

„Budova Lidových sadů rekonstrukci nutně potřebuje. Generální oprava se bude týkat zejména interiéru a přístavby a přinese kvalitnější zázemí pro umělce i návštěvníky. Vznikne kulturně kreativní centrum, které zachová historický ráz budovy, ale zásadně ji doplní o moderní technologie. Budeme rekonstruovat památkově chráněný objekt, a to s sebou nese mnohem vyšší nároky na řešení stavby. Také současné požární normy jsou daleko přísnější než při vzniku původního kulturního domu,“ řekla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Kulturní centrum Lidové sady v Liberci - vizualizace

Liberecký kraj získal na projekt 121 milionů korun z národního plánu obnovy. V Lidových sadech by měly vzniknout zkušebny pro začínající hudebníky a kapely a také nahrávací studio. Rekonstrukce čeká velký sál i malý sál Experimentálního studia, přibude třetí sál v prosklené přístavbě z 80. let. Kromě nové zvukové a světelné aparatury a moderních technologií pro projekce je v plánu také třeba nová vzduchotechnika. Bezbariérový přístup zajistí výtah, obnovou projdou také zázemí a obslužné prostory. Projekt patří k největším letošním investicím kraje, který počítá s rozpočtem více než 6,135 miliardy korun.

autor: Jana Pavlíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související