Lidé v libereckém Ostašově nevzdávají boj proti nové průmyslové zóně

17. duben 2013

Průmyslovou zónu ve své čtvrti nechceme, tvrdí obyvatelé poklidné liberecké čtvrti Ostašov. Podle návrhu územního plánu mají v oblasti pod Ještědem v budoucnu vzniknout nejen plochy pro průmysl, ale také nová silnice. Lidé se bojí hluku a prachu.

Chystaný územní plán, ve kterém je zatím průmyslová zóna zakreslená, je teprve ve stadiu návrhu a Ostašovští se k němu budou ve veřejné diskuzi vyjadřovat.

Jejich hlavním argumentem je to, že žijí uprostřed přírody a nová průmyslová zóna včetně rychlostní silnice, po které by jezdily kamiony zásobující všechny podniky, je bude zatěžovat hlukem a exhalacemi.

Přijde jim také nefér, že radnice umožnila lidem před pár lety postavit v Ostašově uprostřed zeleně nové domy a teď jim hrozí, že budou žít u hlučné silnice. Přitom právě klid je do této čtvrti přilákal.

„Zatím je Ostašov více vesnické bydlení, kde jsou lidé schopní a ochotní nějaký hluk tolerovat, ale máme informace, že výstavbou sběrné komunikace by se hluk a hlavně prašnost mnohonásobně zvýšily. A to se samozřejmě lidem nelíbí,“ potvrzuje Petra Haidlová ze Spolku přátel Ostašova.

Podle náměstka primátorky Jiřího Rutkovského z Unie pro sport a zdraví třetí průmyslovou zónu Liberec potřebuje, protože je zóna Jih už plná a v zóně Sever brzy také nebudou potřebné pozemky na výstavbu průmyslových hal.

Radnice svůj plán brání, potřebuje prý zajistit pro Liberečany práci

V Liberci se nezaměstnanost pohybuje kolem osmi procent. To podle Rutkovského znamená, že tisíce lidí práci potřebují. A jediné vhodné plochy, které může město novým zaměstnavatelům nabídnout, jsou právě v Ostašově. V sousedním Machníně, kde rovněž měly vyrůst průmyslové podniky, všechny plány zastavilo vyjádření odborných posudků.

Radnice vychází vstříc obyvatelům z Ostašova tím, že mírně posunula trasu nové silnice. Do územního plánu také navrhla širší ochranný zelený pás oddělující domky od průmyslových staveb.

„V návrhu územního plánu došlo k úpravě původně navrhované plochy pro průmysl, došlo k jejímu zmenšení a vytvoření zeleného pásu mezi Ostašovem a navrhovanou plochou pro průmysl. Projektant tak reaguje na námitky a připomínky a také na pokyny, které schválilo zastupitelstvo, kdy jedním z pokynů bylo, aby byla zóna zachována v návrhu územního plánu,“ vysvětluje Rutkovský.

Lidé v Ostašově ale stále spokojeni nejsou. Podle nich by mělo město přehodnotit zejména výstavbu nové silnice. Hustá kamionová doprava ohrozí, jak zdůrazňují, jejich zdraví a navíc vyžene z oblasti pod Ještědem řadu vzácných živočichů.


Zvětšit mapu
autoři: Ivana Bernáthová , dka
Spustit audio