Liberečtí policisté vyšetřují příčiny ranního výbuchu a požáru v bytovém domě v Kateřinské ulici

27. leden 2022 14:33, aktualizováno

Plameny se v bytovém domě v Liberci Kateřinské ulici ve čtvrtek 27. ledna podle policie rozšířily po explozi propanbutanové lahve. Na místě bylo 10 většinou lehce zraněných dospělých a dětí, ošetřili je záchranáři. Jednu těžce zraněnou ženu transportoval vrtulník na popáleninové centrum v pražských Vinohradech.

Případem se zabývají liberečtí kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti, uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. České tiskové kanceláři řekl, že škoda podle prvního odhadu přesáhne milion korun. Příčina výbuchu a následného požáru se zjišťuje. Statika domu narušená nebyla, i tak se minimálně jedna rodina do domu dočasně nevrátí. Požár hasiči likvidovali zhruba čtyři hodiny, na místě preventivně zůstanou do večera dobrovolní hasiči z Krásné Studánky.

Výbuch s následným požárem byl hasičům nahlášen 27. ledna kolem 7:30. V třípatrovém domě v Kateřinské ulici bylo v době výbuchu 15 lidí. „Zachránili jsme čtyři osoby, ostatní lidé se evakuovali a dostali z domu ještě před naším příjezdem," řekl mluvčí hasičů Jakub Sucharda. K záchraně lidí hasiči použili nastavovací žebřík a vyváděcí masky. Požár se podařilo dostat hasičům z pěti jednotek pod kontrolu zhruba 20 minut po příjezdu. Dohašování i vyhledávání skrytých ohnisek jim poté zabralo zhruba tři a půl hodiny.

Příčinu požáru zjišťují policisté ve spolupráci s hasiči. Šetření na místě už skončilo, byl tam i speciálně vycvičený pes. Co požár způsobilo, zatím policie sdělovat nebude. „Okolnosti a příčiny vzniku události jsou předmětem dalšího prověřování," řekl ČTK Robovský. Policisté původně přijali oznámení o možném výbuchu propanbutanové lahve.

Na odbor sociální péče libereckého magistrátu se po požáru obrátila jedna tříčlenná rodina s žádostí o zajištění náhradního ubytování. „Jedná se o rodinu, a tudíž žádost o jeden pokoj. To se podařilo zajistit v ubytovně ve Vratislavicích nad Nisou. A s dalším člověkem z domu na Kateřinské se řeší, zda si zajistí ubytování sám, nebo bude chtít pomoc od magistrátu," řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Při požáru utrpěla jedna žena těžké zranění, s popáleninami ji záchranáři vrtulníkem přepravili do specializovaného centra v pražských Vinohradech. „Vinohradská nemocnice zdravotní stav pacientů bez souhlasu rodiny nekomentuje, takže ani k tomuto případu nebude poskytovat žádné informace," řekla ČTK mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Zranění dalších lidí nejsou tak vážná. „Další pacient se nadýchal (zplodin) a má středně těžký úraz," řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Záchranáři ho převezli do liberecké nemocnice společně s dalšími čtyřmi lidmi, kteří se nadýchali zplodin.

Další tři lehce zraněné osoby zdravotníci převezli do nemocnice v Jablonci nad Nisou, jednoho člověka ošetřili na místě. „Převoz do nemocnice odmítl," dodal Georgiev. Na místě měli podle něj osm vozidel, kromě zásahových sanit a lékařského vozu i přepravní sanity. Kvůli zásahu hasičů byla také uzavřena do zhruba 12 hodin silnice na Bedřichov, která vede kolem domu.

autoři: Šárka Škapiková , Tomáš Mařas , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související