Liberečtí hygienici se chystají na tábory. Zaměří se i na používanou vodu

29. červen 2019

I na kvalitu používané pitné vody se zaměří hygienici při letošních kontrolách letních dětských táborů v Libereckém kraji.

Organizátoři zatím v kraji nahlásili 171 akcí, na které by mělo přijet skoro 10 500 dětí, informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Jakost vody budou hygienici ověřovat po odebrání vzorků. „V loňském roce jsme porovnáním rozborů, které předložili provozovatelé před konáním táborů, a rozborů, které jsme provedli v průběhu jejich konání, zjistili, že individuální zdroje pitné vody jsou nestabilní,“ řekla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová.

Hygienici organizátorům táborů doporučují, aby sledovali zdroje pitné vody průběžně nebo provedli rozbor těsně před začátkem tábora. „A nespoléhat se pouze na vyhovující výsledek provedený tři měsíce před zahájením akce, jak umožňuje legislativa,“ dodala Hochmalová.

Hygienici doporučují, aby u studen organizátoři táborů věnovali pozornost viditelným nečistotám v pramenní jímce, vzhledu, pachu a chuti vody. „U dovážené vody je nezbytné udržování přepravních nádob v čistotě, denní obměna vody a skladování na stinném místě. Je-li voda rozváděna hadicemi, pak hadice nesmí ležet na zemi, po delší stagnaci vody je třeba objem vody před použitím vypustit,“ uvedla krajská mluvčí.

Hygienici loni v létě zkontrolovali v Libereckém kraji 93 táborů, 11 podobných akcí a šest poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Zjistili 26 pochybení, za které uložili 11 pokut za 10 tisíc korun.

Letos budou při kontrolách věnovat největší pozornost zdravotnímu zabezpečení akcí. Zaměří se i na způsob stravování, skladbu jídelníčku, dodržování pitného režimu, ubytování, režim dne či na vybavenost lékárničky. „Plánujeme zkontrolovat 50 procent akcí letní dětské rekreace,“ řekla Hochmalová.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související