Příměstské tábory znáte. Na Vrchlabsku se ale mohou děti přihlásit do přívesnických táborů

23. červen 2019 10:01

Nastal čas posledních příprav na letní tábory. Některé spolky a obce na Vrchlabsku dokonce pořádají takzvané přívesnické tábory. Přihlásit se můžou i děti předškolního věku. Zájem je i letos velký. Tématu se věnovala reportérka Kateřina Kohoutová.

„Přívesnické tábory fungují proto, aby pomohly rodičům přes prázdniny. Cena je nastavená tak, aby byla dostupná téměř pro všechny," říká Gabriela Bendová, která tábory s ostatními členy místního spolku pořádá.

Pokud se bojíte poslat své děti na tábor kvůli případnému ohrožení zdraví, pak se bojíte zbytečně

Tábor v Netolicích po budíčku

Aspoň v tomhle smyslu vyznívají výsledky kontrol, které každý rok podniká Krajská hygienická stanice v Královéhradeckém kraji. Zkontrolovat stihne nadpoloviční většinu ohlášených táborů a výsledky naznačují, že rizika na táborech jsou minimální. Na jedné kontrole jsme byli s mikrofonem i my. 

„Tábor Rudňák je věkově omezen od 7 let. Ten je pro straší děti, do 14 let. Ale přívesnické tábory jsou normálně již pro děti od 4 let věku."

Rodiče ráno děti přivedou na základnu, kterou je velké týpý na louce za rudnickým kostelem. Tady bývalo kdysi hřiště. Postaráno jak o sociální zázemí, spaní, tak i o jídlo.
„Máme tady externí kuchařku, takže ta nám uvaří ve svém zázemí a my sem jídlo budeme dovážet."

Děti na tábor potřebují hlavně dostatek oblečení, alespoň dvoje boty a případně spacák.
„Samozřejmě se nebráníme ani tomu, aby si sem děti přivezly vlastní stan. Ale většina jich bude spát pohromadě v týpý."

Letní tábor na Mladoboleslavsku

Organizátoři teď dolaďují náplň každého dne, děti budou od rána do večera v přírodě, užijí si sportu a naučí se zajímavým věcem.

Podle Gabriely Bendové je důležitá podpora obce.
„Obec Rudník nás finančně podporuje v těch nejdůležitějších věcech, jako je na příklad pojištění. A stará se také o nějaké to zázemí."

Já chci maminku! Když se na táboře nedaří aneb problémy v dětském kolektivu. Jak je řešit?

Nástup dětí

Mgr. Lenka Půlpánová z Centra NOMIA v Hradci Králové v naší radioporadně. Téma: jak řešit problémy v dětském kolektivu.

„Vítáme to s nadšením. A myslím si, že děti také. Konkrétně tento spolek podporuje obec finančně i samozřejmě materiálně, jako každý jiný spolek. Ale ten to patří mezi ty aktivnější," potvrzuje nezávislý starosta Aleš Maloch.

V nedalekém Dolním Lánově pořádá příměstský tábor základní škola za podpory obce.

„Zaprvé jim poskytujeme zázemí a podporujeme je. Takže kdykoliv cokoliv potřebují, tak mohou přijít za námi i za obcí a snažíme se jim obstarat, co potřebují," říká Lucie Koníková, ředitelka ZŠ Dolní Lánov. A dodává, že tábory jsou už z velké části obsazeny.

Spustit audio

Související