Liberečtí chemici slavili a zájemcům poprvé ukázali zrekonstruované muzeum

Techniku, výzbroj i výstroj ukázali dnes armádní chemici ve svých kasárnách v Liberci.

Zájemci si tam také mohli poprvé prohlédnout muzeum po jeho modernizaci. Bylo vyvedeno v původních barvách chemického vojska, červené, žluté a černé, řekl vrchní praporčík 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Robert Dolozim.

„V muzeu návštěvníci vidí vývoj chemického vojska, chemických odborností od roku 1918 až po současnost průřezově po 20 až 30 letech. Jak se nám vojsko vyvíjelo, jak se nám vyvíjely prostředky ochrany, masky,“ uvedl Dolozim. Třeba jen různých typů masek je v muzeu okolo 20. Muzeum je přístupné několikrát do roka. Vizí do budoucna podle Dolozima je, aby mělo pravidelnou otvírací dobu. „Je to ale vojenský objekt, který má jistý režim vstupu, a to vše musí být nejprve právně ošetřeno,“ dodal. 

Česká armáda si v těchto dnech připomíná 100 let od vzniku plynové služby a chemického vojska. Srovnávat vybavení používané za první světové války a dnes je podle Dolozima jako porovnávat auto z roku 1920 se současným. „Nicméně oni s tím ve válce byli, ta výstroj respektive ochranné prostředky jim pomohly. Dnes jsou ale kladené na vojáky jiné nároky,“ řekl. V současnosti by byl podle něj boj veden zřejmě v asymetrickém bojišti. „To znamená, že i vývoj ochranných prostředků musí reagovat na turbulentní dobu 21. století,“ dodal.

V Liberci působí chemici už 67 let, jednotka patří v Česku mezi elitní. Do roku 2022 by měla získat polovinu z 80 lehkých průzkumných obrněných vozidel pro zjišťování radiace, chemických a biologických látek, za které ministerstvo obrany zaplatí přes pět miliard korun. V Liberci mají také jednu z nejmodernějších mobilních laboratoří ke zjišťování toxických a radioaktivních látek, drog i výbušnin. Stála 160 milionů Kč a chemici ji získali z dotačního programu Spojených států amerických. Velké renomé si chemici vysloužili v roce 1990 po nasazení ve válce v Perském zálivu.

„Našli nějaké nebezpečné látky a svět zjistil, že československá armáda má chemiky, kteří něco umí. Pak sem dva roky (z jiných armád) jezdili a chodili se dívat na průzkumná vozidla, přístroje, speciální techniku a laboratoře, protože ve světě nic takového pomalu neměli,“ zavzpomínal dnes Jiří Vaníček, který libereckým chemikům velel v letech 1989 až 1994. Od té doby se podle něj řada věcí změnila, jiné je třeba i zastoupení žen v jednotce. Za jeho působení byly dvě, nyní jich je ke stovce. „Je to kolem 15 procent a zvyšuje se to,“ řekl současný velitel pluku Libor Švec.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související