Armáda se zbavuje předválečných bunkrů v kraji. Nemá pro ně využití

5. září 2019 08:45

Na území Libereckého kraje je téměř pět set objektů lehkého opevnění. Ministerstvo obrany se nyní chystá některé z nich prodat, jiné bezúplatně převést.

Malým bunkrům, postaveným původně pro obranu Československa proti nacistům, se přezdívá řopíky. Zvláštní název vznikl proto, že jejich stavbu organizovala instituce s názvem Ředitelství opevňovacích prací – tedy zkráceně ŘOP. Tři z nich nabídne ministerstvo k prodeji, a to buď příští rok, nebo v roce 2021. Dva jsou v Polubném na Jablonecku a jeden v Mníšku na Liberecku.

Prodejní cenu ministerstvo ještě nezná. Podle mluvčí Jany Zechmeisterové ji určí znalecký posudek. „Výběrové řízení Ministerstvo obrany veřejně oznámí a minimální kupní cena bude stanovena na podkladu ceny zjištěné znaleckým posudkem, který bude zpracovaný na každou konkrétní nemovitost,“ upřesňuje Zechmeisterová.

V současné době se na jižní Moravě prodávají bunkry podobné těm, jaké najdeme třeba v Lužických nebo Jizerských horách. Jejich cena se i s pozemkem pohybuje v řádu desítek, někdy i ve stovkách tisíc korun.

Prvorepublikový bunkr, takzvaný řopík (ilustrační snímek)

Více než padesát bunkrů v Libereckém kraji však ministerstvo převede bezúplatně na vlastníky pozemků pod nimi, pokud o to požádají. Typicky se jedná o soukromníky, ale také podnikatele či obce. Tento způsob převodu je vlastně první možností, ještě před samotným prodejem. O převodu se rozhoduje po posouzení záměru, s jakým vlastník se stavbou naloží. Bezúplatně převedlo ministerstvo v minulosti už celkem 229 bunkrů v kraji.

Stav prvorepublikových bunkrů odpovídá jejich stáří. Opevnění byla vybudována přibližně před 80 lety a většinou je nikdo neudržoval. Čelily tak vandalům, kteří z nich kradou například kovy. Pevná ale stále zůstává masivní konstrukce ze železobetonu.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související