Chameleon ve vojenském. Liberečtí vědci vyvinuli novou proměnlivou uniformu pro armádu

19. srpen 2019

Vědcům z Technické univerzity v Liberci se podařilo vyvinout uniformu s proměnlivou kamufláží, která dokáže vojáka zamaskovat i v měnícím se prostředí. Při pohybu v lese má uniforma tmavozelené odstíny, v sušším a teplejším prostředí vybledne do pouštních barev.

Česká armáda v současné době používá dvě základní varianty kamufláže – klasickou „lesní“ v hnědo-zelených odstínech a druhou takzvaně „pouštní“ pro použití například na misích v prostředí Afghánistánu. „Světlejší varianta kamufláže je ovšem vzhledem ke stávajícím suchům čím dál aktuálnější i na našem území, kde například na vyprahlé louce bude voják lépe maskován v pouštní než klasické lesní verzi kamufláže,“ uvádí vedoucí libereckého vývoje Martina Viková.

Změna vzoru proměnlivé uniformy pro armádu

Uniforma se dokáže přizpůsobit okolnímu prostředí díky termochromním pigmentům v materiálu, ze kterého je vyrobena. O úspěchu týmu zdejší katedry materiálového inženýrství informovala mluvčí univerzity Barbora Jónová.

Prototyp oděvu projde ještě testováním ve Vojenském výzkumném ústavu

Liberecká univerzita spolupracuje s armádou na maskování již řadu let a její odborníci byli mimo jiné součástí pracovní skupiny, která obranný maskovací systém navrhovala. „Řekli jsme si, že parametry barevnosti kamufláže známe důkladně, chameleoními textiliemi, které mění barvy v závislosti na UV záření, teplotě, případně jiných faktorech, se zabýváme dlouhodobě, tak proč tyto naše znalosti nevyužít při vývoji proměnlivé kamufláže pro armádu,“ dodává Martina Viková.

Na vývoji materiálu pracoval tým vědců z liberecké katedry materiálového inženýrství dva roky. Pigmenty použité na textilii jsou podle vedoucí vývoje nastavené tak, aby tmavě zelené ladění přecházelo do světlejšího při teplotě 37 až 40 °C. Ke změně přitom může docházet opakovaně a dlouhodobě. 

Test prototypu nové kamuflážní uniformy pro armádu

Jednou z výzev vývoje chameleoní kamufláže bylo také stabilizování světlostálosti použitých pigmentů tak, aby dlouhodobě odolávaly slunečnímu záření. Použitou textilii navíc vědci opatřili voděodolnou vrstvou, která dobře obstojí i v náročných terénních podmínkách.

Technická univerzita v Liberci má v současnosti přibližně 6 000 studentů. Vedle sedmi fakult vede také Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Podle studie Think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR je TUL pátá mezi organizacemi a firmami s nejcitovanějšími patenty v ČR, a řadí se tak za Zentivu nebo Škodu Auto.

autor: | zdroje: ČTK , Technická univerzita Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.