Liberecký kraj letos poprvé podpoří filmaře. Chce tak posílit i cestovní ruch

Mezi filmaře v letošním roce Liberecký kraj rozdělí milion korun.  Peníze půjdou na dokumentární film o Jizerských horách, kriminální seriál o boji proti drogám nazvaný Nelegál a celovečerní film Poslední závod, který představí tragický příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty.

Liberecký kraj podpoří projekty, které jsou dějově propojené s některým místem v kraji. Vlastní filmovou kancelář kraj neprovozuje. Podle radní pro kulturu Květy Vinklátové ze Starostů pro Liberecký kraj ale bude spolupracovat s Libercem, který má filmovou kancelář už od roku 2015.

„Liberecká filmová kancelář skvěle pracuje a je pro nás přirozeným partnerem. Její činnost plánujeme také podpořit," řekla Vinklátová. Filmová kancelář Liberce se od doby svého vzniku podílela na bezmála třiceti projektech. Největší finanční přínos pro město mělo natáčení filmu Spider-Man: Daleko od domova. Podle odhadu radnice filmaři ve městě utratili zhruba třicet milionů korun za pronájem lokací, služby, ubytování a komparz.

Liberecký kraj se pobídkou pro filmaře chce přidat k jiným regionům, které si od spolupráce s nimi slibují zvýšení atraktivity regionu v cestovním ruchu.  „Návštěvníky zajímá, kde se natáčely filmy, které měli možnost vidět z filmového plátna. A kraje a města tak mají zájem, aby filmové produkce směřovaly svůj zájem právě k nim," uvedla radní. O příspěvku na některé projekty už kraj rozhodl, ale třeba o podpoře dokumentárního filmu Rakoncaj se ještě jedná.

Nejvíce peněz od kraje letos dostane asi film režiséra Tomáše Hodana Poslední závod, a to čtyři sta tisíc korun. Odehrávat se bude v Krkonoších a představí tragický příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Na celovečerní dokumentární film Jizerské hory, putování po fenoménech kraj přidá dvě stě tisíc korun. Obdobný dokument byl už dříve natočen o Krkonoších.  „V tomto případě se nejedná o to, že bychom chtěli podporou produkce zvýšit návštěvnost Jizerských hor, protože je v tuto chvíli považujeme za poměrně přetíženou lokalitu. Máme však zájem na tom, aby vznikl kvalitní dokument o našich horách," uvedla Vinklátová.

Dvě stě tisíc od kraje dostane i česká kriminální minisérie Nelegál, která se bude částečně odehrávat v Liberci. Její tvůrci uspěli i na radnici, od města Liberce obdrží milion čtyři sta tisíc korun. Bude to poprvé, co Liberec od vzniku své filmové kanceláře podpoří nějaký filmový projekt i finančně. Dosud město pomáhalo filmařům s výběrem vhodných lokací nebo v koordinaci natáčení.

Pobídka filmařům je podle náměstka primátora Ivana Langra ze Starostů pro Liberecký kraj i podporou regionálním podnikatelům.  „Místní ekonomika bude čerpat z toho, co filmaři utratí na dopravě, cateringu a dalších věcech," uvedl nedávno Langr. Šestidílná minisérie Nelegál o boji s organizovaným zločinem, která se bude točit pro Českou televizi, má rozpočet 76 milionů korun. Tvůrci předpokládají, že za služby v Liberci utratí sedm až osm milionů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související