Lunapark v centru Liberce. Kulisy filmařů zaplavily náměstí před radnicí

12. září 2018 12:08

Liberec čeká jedno z největších filmových natáčení. V centru města stavějí američtí filmaři kulisy k novému velkofilmu, ve kterém si v půlce září zahrají stovky komparzistů. Za nejméně jedenáct natáčecích nocí ve městě štáb utratí miliony korun.

Celá budova radnice je ověšená kabely s modrými, bílými a zelenými světélky, které dělníci montují i na další budovy. Úplně se změnila kašna ve středu náměstí. Filmaři skryli sochu Neptuna a nad ní postavili jinou sochu stojícího muže, který je obklopen čtyřmi vzpínajícími se koňmi.

Pohled na náměstí z radniční věže

 „Centrální část náměstí je zastavěná filmovými kulisami, radnice i všechny obchody po obvodu náměstí jsou však přístupné,“ vysvětluje David Pastva, vedoucí Odboru sportu, kultury a cestovního ruchu libereckého magistrátu. „Budou ale časy, kdy náměstí bude neprůchodné, zejména ve večerních hodinách, až se bude natáčet,“ doplňuje.

Kavárna musí zavřít dřív

Filmaři městu nechají téměř milion korun. Další peníze zůstanou místním lidem. „Místní podnikatelé, ale i obyvatelé dostávají kompenzace za to, že tady nemůžou běžně fungovat, to například znamená, že některé provozovny musí zůstat během natáčení uzavřené,“ vysvětluje Pastva.

„Jediné omezení, které se nás týká, je dřívější uzavření kavárny. Všechno je po dohodě s filmaři, nemáme s tím problém,“ říká Leoš Pavlata, majitel kavárny na náměstí před radnicí.

Komparzisté nejen z Liberce

V Liberci si filmaři vybrali také stovky komparzistů. „Je to samozřejmě přivýdělek pro stovky lidí, ale také zábava. Je výjimečné zahrát si v americkém velkofilmu, i když v komparzních rolích, a potom se za rok nebo dva vidět v kině či televizi. Například před rokem natáčený seriál Einstein, který se točil v Liberci, právě vysílá Česká televize. Mohli jsme přispět k něčemu velkému a mezinárodnímu,“ dodává Pastva.

Mnoho kolemjdoucích si kulisy fotografuje, nejvíce je zajímá starobylý kolotoč, který se stal společně s ruským kolem dominantou náměstí.  „Připravuje se tady nějaký film, prý Spiderman. Nejvíc se mi líbí ten kolotoč,“ říká paní Dáša ze Železného Brodu.

Náměstí bude zcela nepřístupné během natáčení vždy po setmění, filmaři ho uzavřou od 17. do 29. září.

Nechybí ani velký kolotoč
autoři: Lucie Fürstová , Anna Dittrichová