Liberecký kraj chce rozšířit úseky silnic, kde se bude v zimě solit. Některé obce s tím nesouhlasí

9. únor 2023 14:03

V Libereckém kraji přibývá silničních úseků, které se přes zimu solí. V zimě 2022 - 2023 takto silničáři ošetří o 34 kilometrů víc než předchozí zimu. Celkem se chemický posyp používá v regionu na 856 kilometrech vozovek. Přesto chce kraj jednat o dalších úsecích, kde by se podle něj solit mělo a zatím tomu tak není.

Čtěte také

Za poslední tři roky se podařilo silničářům prosadit solení například v úsecích z Frýdlantu přes Andělku a Dolní Oldřiš do Heřmanic, a také ze Semil přes Vysoké a Jablonec nad Jizerou do Roprachtic v Krkonoších. Sůl se tak přes zimu sype na více než čtyřiceti procentech krajských silnic. Jenže to podle náměstka hejtmana pro dopravu Jana Svitáka z SLK nestačí.

„V podstatě všude, kde se v těch horských oblastech nesolí, tak se vyjely koleje, jámy, rozbředne to.. Smědavu jsme teď řešili, kde jsme vyprošťovali autobusy, protože se to nedalo udržet. Takže teď řešíme i to, aby autobusy třeba vůbec vynechaly spoje tam, kde to bude nutné, protože to je nesjízdné a opravdu s tím nejde nic dělat,“ řekl Jan Sviták Českému rozhlasu.

Už několik let se kraj snaží prosadit solení v okolí Pasek nad Jizerou nebo ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Zmíněné obce s tím ale nesouhlasí. Podle nezávislého starosty Hamrů Jaroslava Najmana se na zákazu solení shodla celá rada města.

Dalším důvodem, proč se Velké Hamry brání solení, je i stav tamních silnic. „Protože ta silnice, ať vezmu tu nebo tu, co chtěli solit, třeba do Bohdalovic, ta je v tak dezolátním stavu, že kdyby se solila, tak se úplně rozpadne. Takže v první řadě by musela být opravená, pak si myslím, že by snesla solení,“ vysvětlil Jaroslav Najman.

Sůl by podle kraje zlepšila zimní údržbu silnic i ve Vítkovicích v Krkonoších a vůbec po celé silnici až na Horní Mísečky. Oblast je ale v Krkonošském národním parku. Kvůli ochraně přírody se nesmí solit ani v Jizerských horách přes Oldřichovské sedlo. Podle náměstka Jana Svitáka se však solení brání i obce, které nejsou vázány žádným nařízením orgánů ochrany přírody.

Spustit audio

Související