Zamrzlé auto se proměnilo v nedobytnou pevnost? Hrubou sílu vynechte, radí dopravní expert

30. leden 2019

Nejchladnější období v roce, kdy přicházejí extrémní mrazy, je zkouškou pro motoristy nejen na silnicích, ale i před samotným rozjezdem. Snad každý už zažil okamžik, kdy se auto změnilo v nedobytnou ledovou „chaloupku“.

Kamarád zapalovač

Prvním problémem bývá otevření vozidla. V případě, že nemáme dálkové ovládání, je dobré mít rozmrazovač zámků. Pomůže ale i nahřátí klíčku například zapalovačem. Zpravidla se podaří klíč zasunout a otočit až na několikátý pokus. Opakované nahřívání je účinnější než použití hrubé síly. Pokud nebudeme nad plamenem opalovat umělohmotnou část klíčku, nemusíme se obávat jeho poškození.

Zamrzlý zámek bývá pro řidiče zkouškou trpělivosti

Opatrně, abyste si nepoškodili dveřní těsnění

Další překážkou mohou být přimrzlé dveře. Ani tady se nedoporučuje použití hrubé síly. „Mohlo by dojít k poškození gumového těsnění. Doporučuji podívat se, z které strany je vozidlo méně namrzlé, to nebývá stejnoměrně, a dveře pobouchat na krajích rukou. Led zpravidla povolí,“ radí dopravní expert Roman Budský z Platformy Vize nula. Sám má zkušenosti z „dobývání“ auta pátými dveřmi. Třeskuté mrazy jsou velkou zátěží pro autobaterie. Těm může pomoci, pokud je na noc vezmeme do tepla.

V případě vybité baterie se rozhodně nedoporučuje roztahování či roztlačování aut a to nejen těch s dieselovými motory, kde hrozí jejich poškození. V případě benzínových motorů dochází k poškození katalyzátorů. Zvolte proto raději kvalitní startovací kabely.

Dveře auta jsou přimrzlé? Nesnažte se je otevřít hrubou silou, mohli byste poškodit dveřní těsnění, raději pobouchejte po okrajích dveří, led většinou povolí, radí expert

Na míchání benzínu do nafty zapomeňte

Pro úspěšné nastartování a rozjetí vozidla je důležité také kvalitní palivo. Jeho zamrzáním trpí především naftové motory. „Takzvanou zimní naftu bychom podle normy měli u čerpacích stanic koupit od půlky listopadu do konce února. Ta zaručuje filtrovatelnost do mínus 20 stupňů, to znamená, že do teploty bychom měli nastartovat,“ vysvětluje Budský. Ještě odolnější nízkým teplotám je nafta arktická. Tu zakoupíte ale jen na vybraných čerpacích stanicích, zpravidla v horách.

Dobrou volbou je také použití aditiv do nafty. Určitě zapomeňte na kdysi oblíbené přimíchávání benzínu do nafty. Moderní dieselové motory to může velmi poškodit. A co se benzínu týká, zde by neměly nastat komplikace až do -40 stupňů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.