Liberecký hospic shání pokojové rostliny – pomoct můžete i vy

Pokojové rostliny zkrášlují prostředí a navozují příjemnou atmosféru. Právě toho chtějí využít pracovníci Hospice svaté Zdislavy v Liberci, pro své klienty shánějí palmy. Štíhlé a vyšší palmy mají zkrášlovat pokoje těžce nemocných obyvatel hospice. Darovat je do jejich pokojů můžete i vy.

Darovat květinu může kdokoliv, udělá tím radost nejen obdarovanému, ale i sobě. „Řekla bych, že to je i o té vazbě dárce a obdarovaného, že to je strašně krásný pocit. Nejen toho obdarovaného, ale když ten dárce přijde darovat, ať je to květina nebo cokoliv, tak tam vznikne něco krásného mezi nimi. O to nám jde, abychom tu radost neměli jenom my, ale i oni,“ říká ředitelka Taťána Janoušková.

Květiny jsou symbol života, krásy a radosti

Pro klienty hospice jsou květiny velice významné, tvoří jim v pokojích ještě krásnější prostředí. „Jsou symbolem života, krásy, radosti. Když to udělá jim radost, tak i pro nás je to velká radost. Třeba ta Dracena je skvělá, protože jde do výšky a dělá nádhernou ozdobu,“ popisuje Jaroslava Blažková, sociálně-aktivizační pracovnice.

Snažíme se klientům plnit přání

Hlavním cílem všech zaměstnanců je, aby tady jejich klienti byli šťastní, pokud to jen jde. „My se snažíme plnit klientům jejich přání, ať už jsou jakákoliv. Třeba jeden klient si přál, že by se chtěl ještě podívat do své hospůdky, kam strašně rád chodil. Objednali jsme tam tu jeho servírku, jeho kamarády a byl tam nesmírně šťastný celé odpoledne a moc jsme si to všichni užili,“ popisuje Taťána Janoušková.

Dracenu nebo Yuku určitě do hospice přineste osobně, jeho zaměstnanci vám za ni budou chtít poděkovat. „Chtěli bychom osobně všem dárcům osobně poděkovat, protože to nemusí zůstat jenom u té květiny, ale můžou se z nich stát další dobrovolníci, kteří nám budou třeba pomáhat na recepci nebo v naší čajovně,“ vysvětluje ředitelka hospice.

Dobrovolníci jsou oblíbení

Práce dobrovolníků v hospici svaté Zdislavy je oblíbená. „Velice ráda k nám chodí číst herečka Markéta Tallerová, čte krátký příběhy a jsou velice oblíbený,“ říká Albína Horáková a pokračuje: „Chodí k nám manželé Šimkovi, je to vždycky takový hudební svátek když přijdou. Aby tady klientům bylo dobře, tak se k tomu vaří káva, čaj a to všechno zase dělají dobrovolníci. V neděli pečeme palačinky a snažíme se tady klientům zpříjemnit čas.“

autoři: Lucie Fürstová , Tomáš Hanzl