Liberecký flašinetář. V ulicích Liberce dnes začíná mezinárodní festival

14. srpen 2019

Město Liberec bude ve středu a ve čtvrtek hostit celkem tři desítky hudebníků ze šesti zemí světa. Festival se zde koná už podesáté.

Letošní jubilejní ročník mezinárodního festivalu přivítá kromě českých účastníků i flašinetáře ze Slovenska, Rakouska nebo Švýcarska. V ulicích Liberce bude k vidění i velký pouťový flašinet a celý festival doprovodí i loutková představení. K flašinetům navíc neodmyslitelně patří i kramářské písně, které letos v centru krajského města předvede Markéta Ježková.

Festival flašinetů v Liberci

Slavnostní přivítání hudebníků se uskuteční ve středu od čtyř hodin odpoledne před libereckou radnicí, kde také zazní všechny nástroje. Od sedmi večer potom následuje koncert v kostele svatého Kříže. Ve čtvrtek se budou moci obyvatelé Liberce zaposlouchat do hry flašinetů přímo v centru, kde by se dle programu měli umělci pohybovat přibližně od dopoledních deseti hodin až do půl páté odpoledne. Festival bude zakončen závěrečným koncertem v liberecké kavárně galerie Lázně, který se koná zítra od pěti hodin.

Do Liberce jezdí desítky hudebníků s flašinety pravidelně a každý umělec s sebou přiváží i několik nástrojů. Flašinety jsou s Libereckem spojené od poloviny 19. století, kdy je jedna ze zdejších firem vyvážela do celého světa.

autoři: Jan Charvát ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka