Liberecká zoo v pondělí ještě neotevře, krajská knihovna ano

Ve čtvrtek večer vyhlásila vláda nový harmonogram rozvolňování bezpečnostních opatření proti šíření nového koronaviru. Ten umožnil otevřít knihovny a venkovní prostory zoologických zahrad už v pondělí 27. dubna, tedy o několik týdnů dřív než v předchozí verzi harmonogramu.

Liberecká zoo ale v pondělí nestihne otevřít, první návštěvníci se do ní podívají zřejmě až ve středu nebo ve čtvrtek.

„Připravujeme dezinfekční místa a ten hlavní důvod, proč ještě pár dní potřebujeme, je, že téměř celá centrální část spodní zoologické zahrady kolem pavilonů je rozkopaná. Dokončuje se tam kompletní rekonstrukce povrchů komunikací, v rámci které jsme museli vyměnit třeba i kanalizaci,“ vysvětlil ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

David Nejedlo ředitel zoo Liberec

Vládní harmonogram rozvolňování přitom zahradám umožňuje od pondělí otevřít jen venkovní prostory, pavilony a vnitřní expozice budou moct otevřít až 25. května. V liberecké zoo by se tak návštěvníci nemohli vyhnout staveništi, kvůli rekonstrukci cest vedou totiž prohlídkové trasy skrz pavilony. Zoo Liberec proto otevře během týdne hned, jak jim to umožní situace. Vstupenky bude možné zakoupit jen elektronicky.

Od pondělka svou hlavní budovu otevírá Krajská vědecká knihovna v Liberci, i tam ale budou z nařízení ministerstva zdravotnictví platit zpřísněná hygienická opatření. Lidé třeba budou muset vracet knihy do boxů s označením Karanténa. Ty najdou před knihovnou, v otevírací době pak bude možné knihy vrátit i ve vstupní hale. Další manipulace s vrácenými knihami bude podle ministerstva možná až po dvou dnech, v Liberci počítají dokonce s pětidenní karanténou.

02028988.jpeg

Do budovy budou také až do odvolání moct jen registrovaní čtenáři, samozřejmostí pro návštěvníky budou roušky a povinná dezinfekce rukou před vstupem. Hlavní budova knihovny v Liberci bude otevřená v pondělí až pátek od 9:00 do 17:00, z toho čas mezi 9:00 a 11:00 bude vyhrazený pouze pro seniory. Pobočky knihovny zatím zůstávají zavřené. Informovala o tom mluvčí knihovny Kateřina Šidlofová.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související