Liberecká radnice zvýší nájemné v městských bytech

6. červen 2022 16:32

Obyvatelé městských bytů v Liberci se musí připravit na zdražení nájemného, a to už od července 2022, oznámil to liberecký magistrát.

Čtěte také

Bytová výstavba v Libereckém kraji roste. Poptávka po nových bytech ale nabídku převyšuje. Podle údajů z Českého statistického úřadu začala v Libereckém kraji za první tři měsíce roku 2022 výstavba 232 nových bytů. Většina z nich je rezervovaná nebo prodaná ještě předtím, než je firmy dokončí. Roste také poptávka po městských bytech. Bydlení v nich už ale nebude tak výhodné.

Město Liberec má (k 6. červnu 2022) ve svém vlastnictví 1 213 bytů. Volných je jich pouhých 65 a z toho se jich více než polovina rekonstruuje. Nájmy v městských bytech se budou od července 2022 zvyšovat o 20 %, v případě takzvaných dotačních bytů, tedy těch postavených pomocí dotace, to bude o výši inflace.

Radnice zdražování zdůvodňuje růstem cen tržního nájemného a dlouhodobým zvyšováním cen oprav a investic do městského bytového fondu. „Dostáváme se na ceny stále hluboko pod komerčním nájemným, které v Liberci v současné době osciluje mezi 210 a 230 korunami na metr čtvereční. My budeme mít nejdražších pár bytů asi 105 korun na metr čtvereční, ty ostatní pod 90 korunami, DPSky za 48 korun na metr čtvereční,“ popsal náměstek primátora Ivan Langr z SLK.

Podle mluvčí liberecké radnice je příjem žádostí o městský byt konstantní. Při podání žádosti komise posuzuje bytovou nouzi; ne finanční tíseň v souvislosti se vzrůstající inflací. Ani v Jablonci nad Nisou nezaznamenali vyšší zájem o městské bydlení. Spíše se lidé ozývají, že mají velký byt a platí tedy vysoký nájem, nebo naopak mají malý byt a je jich v něm hodně.

Zatím se ani v jednom z měst nezvyšuje počet dlužníků. V Liberci v sociálních bytech aktuálně evidují 7 dlužníků s celkovou částkou ve výši zhruba 33 000 korun. V Jablonci evidují 250 dlužníků a pohledávky za bydlení v městských bytech je necelých 15 milionů korun.

V současné době se v Liberci chystá výstavba 49 bytů v ulici Na Žižkově. Radnice uvažuje i o rekonstrukci domu v ulici Na Valech a Vrchlického ulici, kde by mohlo vzniknout dalších 70 sociálních bytů.

Pokud se týká komerční výstavby, stavbaři dokončují 300 bytů v lokalitě na Rybníčku. Rozjíždí se také stavba čtvrti Nový Perštýn, která má do několika let nabídnout kolem 500 bytů nedaleko dopravního terminálu na Fügnerově ulici. Staví se i v Pavlovicích, pod Ještědem, v centru města a v areálu bývalých tiskáren.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související