Liberecká policie hledá svědky úhynu ryb u Hodkovic nad Mohelkou

5. září 2022 14:42

Na soutoku Jeřmanického potoka a řeky Mohelky uhynulo 20. srpna 2022 velké množství ryb. Kriminalisté se obracejí na případné svědky s žádostí o pomoc.

Čtěte také

V Jeřmanickém potoce uhynuly podle prvního odhadu řádově stovky až tisíce ryb. Množství a způsobenou škodu zatím místní organizace Českého rybářského svazu v Hodkovicích nad Mohelkou neupřesnila.

„V této souvislosti se obracíme a případné svědky, kteří v časovém úseku od půlnoci z pátku 19. na sobotu 20. srpna do 15. hodiny dne 20. srpna zaregistrovali v okolí Jeřmanického potoka poblíž čistírny odpadních vod v Jeřmanicích jakoukoliv neobvyklou nebo podezřelou aktivitu, aby nás o ní neprodleně informovali,“ uvedla mluvčí liberecké policie Ivana Baláková. Svědci můžou policii kontaktovat buď osobně, na kterékoliv služebně, nebo telefonicky na bezplatné lince 158.

Na místě úhynu byli ihned po nahlášení incidentu inspektoři České inspekce životního prostředí. Podle mluvčího inspekce Jiřího Ovečky inspektorát čeká na výsledky rozborů z laboratoří, který určí další směr pátrání a šetření. „Byl zjištěn úhyn ryb v řádu stovek až tisíců. Přibližně to bylo v úseku o celkové délce asi 5 kilometrů. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o jednorázové znečištění. Opticky nebyl vidět žádné znečištění a nebyl zjištěn ani žádný patřičný pachový vjem,“ upřesnil.

Podle rybářů mezi rybami, které v obou tocích uhynuly, převažovali pstruzi. Byli tam i lipani podhorní, vranky obecné a další druhy. Jejich navrácení do vodního toku bude trvat několik let. Policie případ prověřuje pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Čeká na výsledky z laboratoře, které by mohly být známé do několika týdnů. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na půl roku nebo zákaz činnosti.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související