Liberecká knihovna vydala jubilejní audioknihu pro nevidomé děti. Namluvilo ji na 50 jejich vrstevníků

11. březen 2023 14:58

Krajská vědecká knihovna v Liberci vydala dvacátou audionahrávku v rámci projektu Děti čtou nevidomým dětem. Letos je to kniha Metamorfórky od Lukáše Csicselyho. Zvukové knihy jsou určené pro slabozraké, nevidomé a jinak tělesně postižené děti.

„Nám to řekli ve škole a já jsem si řekla, že by to mohlo být zajímavé. Jsem velmi ráda, že takhle můžu přispět, aby si ty nevidomé děti mohly také něco užít,“ prozradila dvanáctiletá Tereza Vašková, která musela projít konkurzem asi sto padesáti dětí.

„Letos namlouval rekordní počet dětí, protože četly i vyprávěcí pasáže, které jinak namlouvají profesionální herci. Celkem nahrávalo čtyřicet sedm dětí,“ upřesnila manažerka projektu Radka Vojáčková. Audioknihu načítali malí dabéři dva dny přímo v nahrávacím studiu knihovny. Režijně je vedla Eliška Bejčková.

Audionahrávku liberecká knihovna mimo jiné nabízí zdarma ve formátu mp3 i některým institucím. „Poskytujeme to knihovně a tiskárně Káji Macana, která slouží právě pro nevidomé. Uživatelé si odtamtud můžou na nějakou dobu tu nahrávku stáhnout. Nahrávku jsme nabídli i speciálním školám a speciálním pedagogickým centrům, které se věnují nevidomým a slabozrakým dětem,“ doplnila Radka Vojáčková.

Výroba jedné audioknihy stojí podle ní mezi osmdesáti až devadesáti tisíci korunami a liberecká knihovna na ní musí hledat vlastní zdroje. Letošní audioknihu podpořil například Nadační fond Lasvit, Nadační fond Českého rozhlasu a ministerstvo kultury.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související