Liberec ožije loutkami. Festival Mateřinka doprovodí také výstava Kašpárků

V úterý začne v Liberci divadelní festival pro nejmenší diváky Mateřinka. Mezi doprovodný program přehlídky patří i expozice loutek Kašpárků v Malé výstavní síni. Připravilo ji Národní muzeum společně s pražským divadlem Říše loutek.

Pimprdel nebo Kašprdle, i tak se říkalo v loutkových představeních postavě, kterou dnes většinou známe jako Kašpárka. „Je to klasická komická figura na loutkovém divadle. V začátcích nebyla zaměřena na děti, ale na dospělé publikum. Byl to takový trošku obhroublý chlapík, který se neváhal napít a chovat se poměrně nezřízeně. Vždycky sluha svého pána, kterého se snažil vždy nějakým způsobem obrat o peníze. Postupem času se Kašpárek zaměřil i na dětské publikum, byla to postava, která se během let stala milovaným prvkem na jevišti loutkového divadla, “ popsal téma výstavy Stanislav Doubrava, ředitel Naivního divadla v Liberci.

To od úterý 18. června do soboty 22. června června pořádá festival profesionálních loutkových divadel pro děti Mateřinka. Na jeho 25. ročníku bude v Liberci hrát celkem 21 českých a zahraničních souborů. Inscenace jsou určeny předškolním dětem, uvedena budou také představení pro věkovou kategorii batolat.

Výstava loutek v Malé výstavní na náměstí Edvarda Beneš je jednou z doprovodných akcí festivalu. Potrvá pak ale samostatně až do 18. srpna. Ve středu 19. června ve 14 hodin tam také můžou zájemci navštívit komentovanou prohlídku.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související