Festival loutkových divadel Mateřinka v Liberci uvede představení i pro kojence

18. červen 2013

V Liberci se děti i jejich rodiče a prarodiče už těší na 22. mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka. Začíná dnes v půl třetí odpoledne pestrobarevným průvodem masek s hudebním doprovodem a prvním představením Bratří v tricku.

„Já mám ráda pohádky. Třeba ty, které dávají v divadle,“ prozrazuje malá Sandra, která teď bude mít možnost vidět v Naivním divadle v Liberci a na dalších místech představení českých a zahraničních loutkových divadel.

Její kamarádka Veronika už přemýšlí, jaké šaty si na sebe na festival vezme. „Spíše princeznovské,“ svěřuje se. Budou se hodit, protože v mnoha pohádkách princezny hrát budou. „Divadlo Minor přiváží hezké představení Zlatovlásky,“ slibuje ředitel Naivního divadla Stanislav Doubrava.

Děti čeká i představení Děvčátko se sirkami v podání královéhradeckého Divadla Drak, Husa na provázku z Brna přivezla Dášenku aneb psí kusy. Letos se chystá i malý experiment - divadlo pro mimina.

„Několik souborů zahraje představení, která jsou určena dětem od půl roku do dvou let, což je divadlo, které v Čechách vůbec nevzniká, ale v Evropě je to momentálně docela trend. Budeme tady mít průřez několika typy těchto představení - francouzské představení, které se jmenuje Papírové zvuky, slovinské představení Kostky, švédské představení Dva na špičkách, takové půlhodinové performance, a na to jsem zvědav, jak to zafunguje,“ připomíná dramaturg Vít Peřina.

Když to v Evropě funguje, půjde to i u nás. „Je dokázáno nejenom jejich poměrně rozsáhlými psychologickými výzkumy, že když má dítě v tomto věku příležitost se setkat s příjemným estetickým zážitkem, má to velmi pozitivní vliv na jeho další rozvoj,“ dodává Stanislav Doubrava.

autoři: Ivana Bernáthová , sib
Spustit audio