Liberec letos neplánuje vybírat poplatek za předzahrádky. Na oplátku by jejich provozovatelé mohli zpřístupnit toalety v restauracích veřejnosti

Liberecká radnice nechce ani letos vybírat poplatek za provoz restauračních předzahrádek. Jako protislužbu by mohli jejich provozovatelé zpřístupnit toalety v restauracích i lidem, kteří nejsou jejich hosté.

Podle primátora města Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj bude zapojení do tohoto projektu dobrovolné. „Mělo by to být rozpoznatelné tím, že dají nálepku na dveře. Budeme rádi, když to na konci léta vyhodnotíme a zjistíme, že jich většina na tento dobrovolný systém přistoupila. No a na příští rok se podle toho budeme dál rozhodovat o zachování bezplatného systému předzahrádek,“ vysvětlil liberecký primátor.

Vyhláška s nulovým poplatkem za zábor veřejného prostranství má podporu rady města, schválit ji ale ještě musí zastupitelé. Ti se jí budou zabývat 28. dubna, vyhláška by pak nabyla účinnosti 20. května.

Odpuštění poplatku se týká zhruba padesáti míst. Liberec tímto způsobem získával v minulosti ročně zhruba 900 tisíc korun. V předchozích dvou letech ale radnice tento poplatek nevybírala ve snaze podpořit podnikatele kvůli dopadům koronavirové krize, teď jim tímto způsobem plánuje zmírnit dopad nárůstu cen energií a dalších položek.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroje: ČTK , Statutární město Liberec
Spustit audio

Související