Liberec a Turnov sloučí své nemocnice. Usnadní to nákupy i jednání s partnery

27. září 2013

Zastupitelé Turnova posvětili spojení Panochovy nemocnice Turnov s Krajskou nemocnicí Liberec. Pro zvedlo ruku 15 z 26 zastupitelů. Obě nemocnice se spojí od 1. ledna příštího roku.

Podle zastupitele a jednatele Panochovy nemocnice v Turnově Martina Hrubého byly možné ještě dvě varianty. Nemocnice mohla zůstat v rukou města nebo připadnout některému ze soukromých zdravotnických zařízení. Spojení s libereckou nemocnicí je ale podle něj nejlepší řešení.

„Turnovská nemocnice jako malá nemocnice se ocitá v dnešním systému v poměrně nevlídném prostředí, a to jak z hlediska smluvních podmínek s pojišťovnou, z úhradových podmínek, ale i z hlediska dalšího vzdělávání zdravotnického personálu,“ říká Martin Hrubý a pokračuje:

„Domníváme se, že po spojení s libereckou nemocnicí bude naše situace pevnější.“

Kvůli hospodářským výsledkům turnovské nemocnice se ale bude propouštět. O zaměstnání tam přijde zhruba 50 lidí. První změny v turnovské nemocnici by mohly nastat už na podzim.

Propouštění se ale nedotkne lékařů, sester, laborantů nebo ošetřovatelů. Vedení liberecké nemocnice chce ukončit provoz prádelny a také omezit provoz jídelny. Propouštění by se mohlo také dotknout pracovníků v administrativě. Podle generálního ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného se tím dá ušetřit 15 milionů korun ročně.

Spojení obou nemocnic tak má přinést úspory a mělo by být pro oba subjekty výhodné. Od jejich fúze si zastupitelé slibují lepší využití areálů obou nemocnic a lepší pozici při jednání se zdravotními pojišťovnami. Ušetřit se má společným nákupem léků, zdravotnického materiálu a energií.

Koronární jednotka

Do areálu turnovské nemocnice by se v budoucnu z Liberce mohla přesunout například jednodenní chirurgie. Nemocnici by tak v každém případě zůstala oddělení rehabilitace, ARO, gynekologie i ortopedie.

Proti sloučení nemocnic byl zastupitel Petr Soudský z TOP09. Vadí mu že turnovská nemocnice přijde o majetek v hodnotě 150 milionů korun.

„Důvodem fúze je to, aby Liberci neutekla spádová oblast Turnovska, to znamená, že Liberec vykonává pro Turnov péči za 94 milionů ročně. A o to Liberci jde,“ říká Petr Soudský a pokračuje:

„Myslím si, že to lze ošetřit pouhou spoluprací, nikoli fúzí, kde se dává 150 milionů do majetku.“

autoři: Ivana Bernáthová , Eva Malá , Marína Dvořáková
Spustit audio