Letní dovolená v Krkonoších letos podraží. Lidé si připlatí si hlavně za jídlo

Část provozovatelů hotelů v Krkonoších už zdražila, a to hlavně ceny za stravování, další to mají v plánu. Důvodem je podle nich nejen současný růst cen potravin a energií, ale i vyšší výdaje na platy zaměstnanců a provoz hotelů a restaurací. Rezervací na léto přibývá, ale zatím zbývá dostatek volných míst.

„Jsou to výhradně potraviny, zboží a energie. Tady se nám ceny zvedly prakticky o 100 procent a to bohužel musíme někam promítnout,“ vyjmenoval provozovatel menšího hotelu v centru Špindlerova Mlýna Petr Hofrichter důvody, proč plánuje navýšit ceny za stravování. 

„Zůstali jsme na zimních cenách, takže jsme s nimi nyní vlastně hnuli. Protože jsme většinou na léto zlevňovali, ale vzhledem k tomu, jak se náklady zvýšily, tak jsme ponechali zimní ceny. Je to oproti loňskému roku nárůst o nějakých 15 až 20 procent,“ doplnil Petr Hofrichter.

„Uvidíme, protože ještě část cen za energie máme zafixováno. Tak se snažíme nechovat se hystericky, ačkoliv samozřejmě vidíme ten tlak na nárůstu cen potravin. Tam si troufám říct, že asi nějaké změny budou, protože se právě připravuje letní jídelní lístek,“ odpověděla na možné zdražování manažerka jednoho z velkých hotelů Jitka Hronešová.

Úbytek německých turistů

Zatímco dříve bývaly v tomto období v Krkonoších velké skupiny německých turistů, které přinášely hoteliérům tržby, teď je jich tu minimum. „Nás v současné chvíli živí hlavně firemní turistika a kongresy. Tam samozřejmě nárůst cen potravin je znát a dá se to ještě ovlivnit,“ přiblížila aktuální situaci Jitka Hronečová.

A němečtí turisté budou pravděpodobně chybět v Krkonoších i v létě. „Oni se naučili jezdit do svých domácích destinací, stejně jako Češi rádi cestují po Čechách, naučili se to za covidu. Mají to stejné,“ myslí si Petr Hofrichter.

Přitom začátkem letošního roku bylo podle Jitky Hronešové poptávek ze strany německých návštěvníků hor poměrně dost. „Ačkoliv některé skupiny si pobyt rezervovaly hodně dopředu, tak nyní je to prakticky téměř na celé léto odvoláváno, protože se bojí cestovat do zemí na východ Evropy kvůli konfliktu na Ukrajině.“

S cenami za ubytování na letní měsíce teď většina podnikatelů hýbat nebude. Někteří už totiž zdražili v zimě. Jestli stejný krok udělají i před letošní zimní sezónou, to prý zatím neumí říct. „My už máme marže nastaveny, takže tam samozřejmě zvedat nechceme. Ale pokud dál porostou ceny potravin a energií, tak budeme muset zdražit,“ dodal Petr Hofrichter. 

Lidé letní pobyty v Krkonoších totiž zatím prý rezervují pomalu.

autoři: Kateřina Kohoutová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související