Ledy tají. Bruslaři už mají většinou utrum, otužilcům pokračuje hlavní sezóna

S teplejším počasím přichází obleva. Donedávna zamrzlé rybníky a nádrže tak můžou být velmi nebezpečné. Vrstva ledu je tenká a může se propadnout.

Rady pro bruslaře

Podle hasičů je vstup na zamrzlou vodní plochu do jisté míry vždy nebezpečný. Před vstupem na led by se lidé podle jejich rad měli vždy přesvědčit, jestli je dostatečně silný. Tloušťka ledu by měla být alespoň 20 centimetrů, jeho sílu je dobré vyzkoušet dupnutím. Případní bruslaři by také měli dbát rad správců nádrží, třeba varovných cedulí. Na větších vodních plochách už v těchto dnech souvislá vrstva ledu není, může ale stále být na některých rybnících nebo požárních nádržích.

Rady pro začínající otužilce

Zájemcům o zimní koupání doporučuje zkušený otužilec Tomáš Prokop, aby si kontakt se studenou vodou nejprve vyzkoušeli doma. Třeba si po klasické teplé sprše zkusili dát na chvíli studenou a na chlad si zvykali. Postupně by pak měli sprchování studenou vodou prodlužovat a teprve později by měli vyzkoušet otužování v přírodě.

Kde se otužovat

Otužilci mají v Libereckém kraji několik připravených míst. Jedno z nich je například u jablonecké přehrady, u bývalých Slunečních lázní. Tam zájemci najdou u vody stan, kde jsou háčky a lavička. Do vody se tam dá vlézt po kovovém žebříku.

Lidé se ale můžou otužovat třeba i na Lesním koupališti v libereckých Lidových sadech. V zamrzlé nádrži jsou vykopaná dvě místa, kam se můžou pohodlně ponořit. Na kovových schůdcích je i teploměr, kde si můžou ověřit, jakou má voda teplotu. Otužilci jezdí i na koupaliště v libereckých Kateřinkách.

Spustit audio

Související