Kvůli instalaci nové lávky v Rudolfově bude v noci uzavřena silnice do Bedřichova

30. červenec 2019 08:31

Silnice přes obec směrem na Bedřichov bude v noci zcela neprůjezdná. Zhruba od půlnoci budou dělníci na pilíře u Rudolfova v Jizerských horách osazovat novou lávku pro pěší. Celá akce by měla skončit mezi čtvrtou a pátou hodinou ráno.

Podle plánu na místo dělníci nastoupí poté, co do Bedřichova dojede poslední autobus hromadné dopravy číslo 18. Ten podle jízdního řádu vyjíždí před půl dvanáctou a v Bedřichově je chvíli před tři čtvrtě na dvanáct. 

„Lávka, která je dvacet jedna a půl metru dlouhá a metr devadesát široká, je kombinací ocelové a betonové konstrukce. Pomocí těžké jeřábové techniky ji dělníci usadí najednou," upřesňuje Miloslav Eliáš z firmy Labská Pardubice, která práce provede.

Po lávce bude procházet trasa naučné stezky, která představí historii rudoflovské vodní elektrárny, která funguje v nepřetržitém provozu 90 let. Sama elektrárna je významnou technickou památkou a prošla nedávno rekonstrukcí. Rok a půl se pracovalo nejen na její hlavní budově, ale také na nádrži, hrázi nebo přivaděči vody. Právě část mimo samotnou budovu je velmi důležitá, protože přivádí vodu z bedřichovské přehrady kanálem, který je dlouhý přes tři kilometry. Uvnitř se nachází také historická turbína.

autor: Jan Charvát
Spustit audio