Kvalita vody v Hamerském jezeře se zhoršila. Koupaliště v Tanvaldu je naopak vyčištěné

14. srpen 2021 09:24

Mezi rekreanty oblíbené Hamerské jezero na Českolipsku není podle výsledků posledního rozboru vody opět vhodné ke koupání. Důvodem je zvýšený výskyt sinic. Krajská hygienická stanice v Liberci dnes o tom informovala na svém webu.

Za nevhodné ke koupání považovali hygienici Hamerské jezero už na konci července po přívalových deštích, při kterých se do vody dostalo bahno z polí. Kvalita vody se poté mírně zlepšila na třetí z pěti stupňů hodnocení, nyní je ale opět na čtvrtém stupni.

Lepší voda v Tanvaldu

Naopak poslední odběr ukázal, že čistá je voda v přírodním koupališti v Tanvaldu na Jablonecku, ve kterém hygienici před tím nedoporučovali koupání. I to bylo po přívalových deštích na čtvrtém stupni. Problém se znečištěnou vodou tam vyřešili vypuštěním nádrže, jejím vyčištěním a opětovným napuštěním. Podle údajů hygieniků je tam teď kvalita voda na prvním, tedy nejlepším, stupni.

Kde se nekoupat

Kromě Hamerského jezera jsou podle hygieniků v Libereckém kraji nevhodné ke koupání aktuálně další dvě přírodní koupaliště. V Chrastavě od začátku sezony kvůli kolísavé kvalitě přítoku a od poloviny července v Mimoni na Českolipsku kvůli masivnímu přírodnímu znečištění na hladině.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související