Kráska z Leenane. Drama o tom, jak může životní šance proplout mezi prsty

Krutý příběh o vztahu dvou osamocených lidí, matky a dcery žijících na irském venkově, uvede 18. února v premiéře liberecké Divadlo F. X. Šaldy.

Divadelní hra Kráska z Leenane je prvotinou anglického dramatika Martina McDonagha, který patří k nejhranějším moderním autorům. V Anglii získala titul nejlepší nekomerční hra roku, ve Spojených státech amerických její inscenace obdržela tři ocenění Tony Awards za významný příspěvek americkému divadlu.

„Je to příběh, který má nějaké antické kořeny v sobě, byť se odehrává na irském venkově. A je to příběh o soužití matky a dcery, plný lásky, podivného humoru, ale i krutosti. Takže opravdu neznám moc lepších her,“ přiblížil dramaturg divadla Jiří Janků.

Podle režisérky představení Kateřiny Duškové nejde o klasické drama. „My se velmi snažíme tomuto palčivému problému, jako je vztah dcery a matky a matky a dcery, smát a snažíme se dodržovat žánr, který nám autor Martin McDonagh předepsal, a sice žánr černé komedie,“ řekla.

Činohra bude tuto inscenaci hrát na své druhé scéně, což je Malé divadlo. V hlavní roli Maureen se představí předloňská držitelka Ceny Thálie Veronika Korytářová, její matku Mag ztvární Veronika Janků, pro niž to bude první role v libereckém divadle. Roli Pata Dooleyho získal Zdeněk Kupka a jeho bratra Raye si zahraje nový člen libereckého činoherního souboru Daniel Toman.

V Divadle F. X. Šaldy natáčel Tomáš Mařas. Poslechněte si to.

Spustit audio

Související