Krajský soud v Liberci osvobodil exředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného

8. červenec 2019 10:28

Soud dnes rozhodl o nevině bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného, jeho manželky i zástupce zdravotnické firmy MedicCor, kteří byli obžalováni v korupční kauze z přijetí úplatků v celkové výši 23 milionů korun.

Liberecký krajský soud dnes osvobodil exředitele nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného, manželku Šárku a zástupce zdravotnické firmy MedicCor. Podle soudkyně Evy Drahotové se neprokázalo, že by se stal skutek, pro který byli obžalováni. Obžaloba vinila Nečesaného z přijetí úplatků ve výši 23 milionů korun. Ten ovšem od počátku jakékoliv korupční jednání odmítal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce podal odvolání.

Hrozilo mu až 12 let vězení

Luděk Nečesaný čelil obvinění, že dostával úplatky v letech 2009 a 2010, kdy byl ředitelem liberecké nemocnice. Čtyřem vybraným firmám podle tvrzení obžaloby umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží.

Úplatky podle spisu neinkasoval přímo, ale přes společnost Sarmed, kterou založila jeho manželka Šárka. Přes tuto firmu poskytoval Nečesaný poradenské, konzultační a další služby. Státní zástupce Lukáš Otipka považoval spolupráci Sarmedu s nemocnicí za fiktivní.

Nečesaného manželka Šárka byla obžalována z legalizace výnosů z trestné činnosti s trestní sazbou tři až osm let vězení. Ze zástupců zdravotnických firem byl mezi obžalovanými Tomáš Macháček.

Za podplácení mu hrozilo rok až šest let vězení. Macháček na účet Sarmedu od jara 2009 do podzimu 2010 poslal 870 tisíc korun. U dalších tří firem policie nezjistila konkrétní odpovědnou osobu za údajné úplatky.

Obžaloba se domnívala, že Nečesaný nezákonně získal skoro 10,4 milionu korun od společnosti Medtronic Czechia, přes devět milionů z firmy B. Braun Medical a více než dva miliony od firmy NT Medica.

Nečesaný byl při zahájení trestního stíhání přesvědčen o tom, že za jeho obviněním byla snaha odříznout ho od financí a zabránit mu v boji za osvobození syna Lukáše, který byl obžalován z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Syn Nečesaného se osvobozujícího verdiktu dočkal také letos. Předtím ho hradecký soud dvakrát poslal do vězení a na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio