Klíče k životu v Anglii jsem nacházela postupně, říká světová výtvarnice z Čech Míla Fürstová

14. říjen 2024

Poprvé jste slyšeli naše rozhlasové cestování s výtvarnicí Mílou Fürstovou v dubnu. A vyvolalo u vás velice pozitivní, velkou odezvu. Popravdě se ani nedivím - expozice "Míla Fürstová - Taj jemnosti aneb Návraty domů" v Muzeu východních Čech v Hradci Králové (potrvá už jen do 27. října 2024) láme návštěvnické rekordy a sympatickou umělkyni pro sebe objevili i lidé, mající dosud k výtvarnému umění daleko. 

A proto doufám, že pro vás bude neméně zajímavé i naše druhé cestování s Mílou Fürstovou na rozhlasových vlnách. Tentokrát neobyčejné v tom, že jsme ho natočili ve "druhém" Mílině domově - přímo v Anglii, přesněji v Londýně.

Čím je pro výtvarnici z Hradce Londýn?

To byla vlastně první moje otázka, když jsem v budově Českého centra v Londýně zapínal mikrofon pořadu "Na cestách". 

Čtěte také

Co mi odpověděla Míla Fürstová si poslechnete, já jen prozradím, že se v úvodu opět nesmírně pohodového rozhovoru vrátíme do britské metropole v čase, kdy tam dnes uznávaná výtvarnice studovala a bydlela.

Dnes už ale bydlí v lázeňském městě Cheltenham v Jihozápadní Anglii. Ale uslyšíte také, jak ji po prvním příjezdu na ostrovy zaskočila místní nářečí na severu Anglie, což prý komentovala výrokem pro rodiče "…já snad nejsem v Anglii."

Vzpomínky na Londýn

Když se podíváte na práci Míly Fürstové, která žije střídavě v Anglii i v Hradci Králové, která nese název "Vzpomínky na Londýn", napadne vás otázek spousta. A proč jsem k tomu vezl do Londýna mnou nepříliš umně skládaný a prořezávaný papír? Povíme vám při rozhlasovém cestování.

Ale zmíníme i Londýnské OKO, "Okurku" a oblíbená místa výtvarnice v hlavním městě Británie - Katedrálu svatého Pavla v Londýně, Tate Modern…

New York i pohledem na zádech

Čtěte také

Tvrdí Míla Fürstová, který prý ráda sleduje města se zakloněnou hlavou a New York by si klidně mohla prohlížet i v leže na zádech. Jenomže další neotřelé pohledy má ráda u řek, protékající městy. Zkrátka, uslyšíte, že inspiraci výtvarnice nachází takřka kdekoli, ale příroda vede.

I proto jsem měl jako překvapení pro další téma rozhovoru také borovou šišku. Les - to je další oblíbený prostor Míly Fürstové.

Do Benátek a kolem světa

Benátky ve 3D, skicák nebo fotoaparát, čtyři kufry na cestu do Benátek a kolem světa potom jen 8 kg v zavazadle - další témata rozhovoru "Na cestách", ve kterém putujeme se světově uznávanou výtvarnicí už podruhé.

Rodí se ilustrace knihy Kytice

Přitom máme stále další cíle před sebou. Jedním z nich v Londýně, kde rozhovor tentokrát vznikal, pochopitelně i dům, na které je umístěna asi největším realizace Míly Fürstové.

Umění na bývalé porodnici ve Westminsteru

Čtěte také

Náhoda tomu chtěla a můj host u mikrofonu viděl po delší době svoji asi nejrozsáhlejší práci cestou na náš rozhovor. Autobus se proplétat ucpaným Londýnem a Míla Fürstová najednou spatřila fasádu domu, kterou zdobí její umělecká realizace "Mateřská láska".

Pět krát dvanáct metrů různých motivů na bývalé porodnici v centru Londýna určitě stojí za pozornost a tak se realizaci věnujeme i v rozhovoru.

Zveme do Skotska a Walesu

Čtěte také

Při cestování s Mílou Fürstovou vás budeme zvát i na zajímavá místa na britských ostrovech. Okouzlilo ji Skotsko a díky pěším cestám manžela, který obešel celé ostrovy za 5 let pěšky, má ráda i poněkud opomíjený a tajemný Wales. V tom jsme se u rozhlasového mikrofonu opět shodli.

Tak jako ve "slabosti" pro Boženu Němcovou a Babiččino údolí - i proto jsem měl s sebou v Anglii jako dárek pro Mílu leporelo "Babiččino údolí".

Klíče a plány na cestu

Cestování s Milou Fürstovou "oživily" i obyčejné klíče - ty k životu v Anglii prý nacházela postupně a dovíte se také, proč jejím cílem při cestě s dětmi bude nějaké teplé moře.

To všechno a mnohem víc vás čeká už ve druhém našem společném rozhlasovém putování na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice - jako obvykle v pondělí po zprávách v 18:00. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související