Klasik české fotografie Štěpán Grygar vystavuje v liberecké Fotogalerii Nika

Liberecká Oblastní galerie uvolnila prostor své Fotogalerie Nika pro snímky fotografa Štěpána Grygara. Přední český autor přivezl do Liberce svou nejaktuálnější tvorbu. Jásavě barevné fotografie pořídil na svých cestách.

„Na Štěpánu Grygarovi obdivuji široký rozsah práce s fotografií a přístupu k ní,“ říká kurátor výstavy More Than Abstraction Luděk Lukuvka. „Dílo Štěpána Grygara má za sebou spoustu etap, zajímá mě na něm, jakým způsobem pozoruje realitu a jakým způsobem s ní nakládá ve fotografickém obrazu. Patří k tzv. pionýrům konceptuální fotografie u nás, důležitá je idea, proces a výsledek už jsou jen dodatkem,“ doplňuje kurátor výstavy.

Pro Štěpána Grygara je důležité ukazovat fotografie v celku.

Do Liberce přivezl Štěpán Grygar aktuální tvorbu, fotografie, které vznikly v Bruselu a v Praze. „Fotografuji spíše fragmenty a zobrazuji, co na fotografii není vidět. Záleží na fantazii diváka, co vidí. Ale důležitý je pro mě kontext, určitě i řazení fotografií. Není pro mě důležitá každá samostatná fotografie, ale celek. Tady jsem je řadil do čtyř skupin,“ ukazuje Štěpán Grygar, který využívá možnosti manipulovat s barvou, což je jedna z výhod současné fotografie.

Grygar využívá možnosti pracovat s barvou.

Štěpán Grygar absolvoval Katedru fotografie pražské FAMU, kde učil, nyní působí na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Jeho výstavu More Than Abstraction ve Fotogalerii Nika v Oblastní galerii v libereckých lázních je možné vidět do 26. února 2017.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio