Kauza korupce v krajské nemocnici u soudu. Podle obžaloby přijal Nečesaný milionové úplatky

15. leden 2018

V Liberci začal soud v korupční kauze tamní krajské nemocnice. Obžaloba se týká zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra z let 2008 až 2009. Před soudem stanou bývalý ředitel nemocnice Luděk Nečesaný, jeho manželka a zástupce společnosti MedicCor Tomáš Macháček. Všichni obžalovaní vinu popírají.

Podle obžaloby přijal Nečesaný úplatky v celkové výši přes 23 milionů korun, hrozí mu pět až 12 let vězení. Bývalý ředitel nemocnice od počátku obvinění odmítá. Exkluzivní rozhovor s ním si můžete přečíst ZDE.

Trestné činnosti se Nečesaný podle spisu dopouštěl v letech 2007 až 2010. Státní zástupce Lukáš Otipka při čtení obžaloby uvedl, že Nečesaný vybraným firmám umožnil za úplatky s libereckou nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly zboží ve výrazně větším obratu.

Spolupráce? Fiktivní

Státní zástupce zmínil čtyři firmy. Peníze neposílaly řediteli podle obžaloby přímo, ale objednávaly si poradenské služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka Šárka. Státní zástupce považuje spolupráci za fiktivní. I proto je Nečesaná mezi obžalovanými. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti jí hrozí tři až osm let vězení.

Policie ve většině případů nezjistila, kdo úplatky předával. Ze zástupců zdravotních firem je mezi obžalovanými jen Tomáš Macháček z firmy MedicCor. Za podplácení mu hrozí rok až šest let.

Detailní rekonstrukci případu si můžete přečíst ZDE. Obžaloba, kterou má server iROZHLAS.cz exkluzivně k dispozici, staví na odposleších, podezřelém účetnictví a převodech milionových částek. Coby ředitel nemocnice měl Nečesaný vybraným firmám umožnit s nemocnicí obchodovat, případně navýšit jejich dodávky zboží.

 To vše za úplatky, které skrze novou firmu Sarmed měla podle obžaloby vyprat jeho manželka Šárka. „Navázala fiktivní spolupráci se společnostmi, kterým za obdržené finanční prostředky neposkytla žádné či odpovídající protiplnění, kdy právě prostřednictvím společnosti Sarmed byl Luďku Nečesanému poskytnut společnostmi Medtronic Czechia, B. Braun Medical, NT Medica a MedicCor úplatek v celkové výši 23 099 800 korun,“ vypočítal státní zástupce.

autor: hm | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související