Obviněný Nečesaný opustí post šéfa liberecké nemocnice. Nechce ji prý poškodit

17. červenec 2015

Luděk Nečesaný, obviněný v červnu z korupce, rezignoval na místo generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec. Nechce, aby jeho kauza nemocnici poškozovala. Svou rezignaci oznámil ve čtvrtek představenstvu. V čele nemocnice zůstane Nečesaný do 1. září, kdy by ho měl vystřídat lékařský ředitel Richard Lukáš.

Nečesaného obvinila policie 24. června z přijetí úplatku, hrozí mu pět až 12 let vězení. Spolu s ním obvinili i jeho ženu Šárku, které za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři roky až osm let vězení.

Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 230 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012.

Nečesaný podal proti obvinění stížnost. Navzdory trestnímu stíhání chtěl v čele nemocnice zůstat, postavilo se za něj představenstvo i dozorčí rada. Teď však nechce nemocnici škodit.

Podle mluvčí nemocnice Barbory Silné chtěl původně Nečesaný skončit ve funkci s okamžitou platností. „Z organizačních a administrativních důvodů ale skončí až k 1. září,“ řekla agentuře ČTK.

Rezignace podle ní neznamená, že Nečesaný opustí i představenstvo. „Od září by měl být ředitelem pro řízení zdravotní péče a lidských zdrojů,“ dodala mluvčí.

autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio