Kauza Babiš a nahrávky: Co nového zjistil ivestigativní tým Janka Kroupy?

Za novinářem Markem Přibilem známým z nahrávek s Andrejem Babišem stojí bývalý policista a obchodník s informacemi Stanislav Hájek, který pracoval pro lobbistu Ivo Rittiga. Zjistil to investigativní tým Radiožurnálu v čele s Jankem Kroupou, který s Hájkem hovořil. Poslední zveřejněná nahrávka, na níž Přibil Babišovi ukazuje dokumenty ze živých policejních spisů, musela být pořízena mnohem později, než se dosud tušilo – nejdříve po letošním 8. únoru. Ukazuje se tak, že Babišovy schůzky s Přibilem se odehrávaly i poté, co ministr financí převedl vydavatelství MAFRA do svěřenského fondu.

Čtěte také

Už víme, s kým se Přibil po zveřejnění nahrávek scházel?
Bylo to tak, že když jsem s ním seděl na schůzce ve středu, kdy unikla nahrávka, která ho pomohla identifikovat, najednou Přibilovi zazvonil telefon s tím, že jsou to lidi napojení na cizí tajné služby. V devět hodin večer měl jet do hotelu Holiday Inn, kam jsem ho vezl. Na schůzku mě nepustili, nicméně jsem ty lidi viděl a jednoho z nich se nám podařilo identifikovat jako Stanislava Hájka. To není agent tajné služby, ale je to bývalý policista, byl tuším náměstkem ÚZČ (Útvar zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřování - pozn. red.). Spolu s nimi tam seděli ještě další lidé.

A. Babiš pro zpravodajský server iROZHLAS.cz: „Novou nahrávku jsem neslyšel, někdo pokračuje v trestné činnosti proti mně. Já už k tomu řekl vše. Evidentně jsem se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta, který mě měl kompromitovat. Teď vypouští na veřejnost sestříhané nahrávky, kde jsem ale i tak velmi pasivní. Každý, kdo si to poslechne, si musí všimnout, jak moc mi to vnucuje. Podle některých měl tenhle člověk kontakty na kmotry, není ale vyloučeno, že v tom jsou i moji političtí oponenti. Je to kampaň, která má za cíl zakrýt korupci na ministerstvu školství a mě zlikvidovat.“

Komentoval Hájek nějak svoje zapojení do kauzy nahrávek?
Dvakrát jsme s ním mluvili, 'on the record' rozhovor poskytnout nechce, nicméně říká, že s Přibilem skutečně spolupracuje a stojí za ním. V současné době mu shání právníka a tvrdí, že dalším účastníkem schůzky v Holiday Inn byl policista ve službě. Jméno nám říct nechtěl a nám se ho nepodařilo zjistit.

O Hájkovi je známo, že spolupracoval s lobbistou Ivo Rittigem, znamená to tedy, že anonymní skupinu Julius Šuman, která zveřejňuje nahrávky, ovládá lobbista Rittig někdo z jeho okolí?
Hájek ty nahrávky mohl prodat komukoliv. Má nějakou genezi, v současnosti je v civilu a zjevně je náplní jeho práce shromažďovat informace a posílat je dál. Komu je mohl prodat, je opravdu ve hvězdách. Nemyslím si, že nahrávky vznikly na objednávku. Pokud je tahle skupina shromáždila, mohla je prodat komukoliv a nemusel to zrovna být Rittig. Hájek má kontakt na byznys, do politiky, stejně tak je mohl prodat Andreji Babišovi, mohl je prodat komukoliv.

Další podrobnosti čtěte na zpravodajském serveru Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

autor: ogo
Spustit audio