Kaplička na vrchu Vyskeř je z dáli viditelný symbol Českého ráje

1. květen 2018
Česko – země neznámá

Jedním z dáli viditelných symbolů Českého ráje je čedičový vrch Vyskeř. Vypíná se nad stejnojmennou obcí a na jeho vrcholu stojí kaplička svaté Anny. Významná pamětihodnost Českého ráje pochází z roku 1830, kdy zděná novostavba nahradila zchátralou předchůdkyni postavenou zřejmě ve druhé polovině 17. století za podpory hruboskalské vrchnosti.

Umístění původní kaple na vrcholu ve výšce 465 metrů nad mořem přineslo sice její dobrou viditelnost, ale také časté poškození větrnými poryvy i zásahy blesků. Za josefínských reforem byla kaple roku 1788 uzavřena a náboženské aktivity se přesunuly do kostela Nanebevzetí Panny Marie pod kopcem. Kaple následně chátrala, měnila majitele, až ji roku 1825 získala natrvalo obec a rozhodla se ruinu nahradit novou stavbou.

Jednolodní kaple je postavená na protáhlém osmibokém půdorysu. Kvůli exponovanému umístění vyžadovala už ve druhé polovině 19. století prakticky každé desetiletí nějakou opravu. Interiér byl kompletně obnoven počátkem 20. století, kdy byla kaplička sv. Anny významným poutním místem. Původní lesk a slávu kapli vrátila poslední rekonstrukce provedená v letech 2010 až 2011. Týkala se nejen vnější podoby, ale i interiéru.

Rekonstrukci vnitřních prostor předcházel průzkum výmalby, který ukázal čtyři malířské vrstvy. Odhalením druhé vrstvy vrátil podobu kaple do roku 1903. Obnovena byla i kazatelna s obrazy Evangelistů, barokní oltářní menza, dvojstupňové předoltářní schody, kruchta a další mobiliář.

Jméno dalo kopci zjevení

Kopec Vyskeř známý také jako Hůra, byl významným poutním místem již v 15. století. Tak jako většina kapliček má i ta na Vyskři svoji pověst. Vztahuje se k řádění loupeživých rytířů z nedalekých Trosek. Bylo to v době, kdy na Mladějově vládl vladyka Ctibor. A když to s jeho tvrzí vypadalo kvůli nájezdu loupežníků zle, vydala se jeho dcera Anna pro posily do spřáteleného Turnova.

Interiér kaple sv. Anny

Mladá dívka ale v noci zabloudila, a tak se zoufale začala modlit. A tu se jí nad hořícím keřem zjevila sv. Anna. „Postava zjevení pravila: viz keř, dcero má, a doufej. Tím směrem se dívka vydala a došla do dnešního Turnova pro pomoc a tvrz byla zachráněna. Na počest tohoto zjevení pak postavili na vrchu prapůvodní kapličku. A od této události pochází také jméno kopce i vsi pod ním. A jsme jediní toho jména,“ podotýká starosta Vyskře Jan Kozák.

Kaplička ovšem není to jediné, čím Vyskeř láká návštěvníky. Na kopec vede 14 zastavení křížové cesty včetně Kalvárie se Svatými schody a Božím hrobem s tělem Páně. Na prohlídku interiérů osmiboké kapličky si sice všichni turisté musí počkat do června, kdy bude přístupná o víkendech a během prázdnin pak čtyřikrát za týden, ale za skvostnými výhledy je možné na čedičovou horu vyrazit kdykoliv.

Otevírací doba kaple sv. Anny:

červen – so + ne – 10-12 14-17:30
červenec - srpen – čt - ne 10-12 14-17:30

Spustit audio