Kadeřnictví ano, tetovací salon ne. Které služby znovu otvírají a co je potřeba dodržovat?

3. květen 2021 09:50

Za přísných bezpečnostních opatření se od pondělí 3. května mohou opět otevřít některé služby. Lidé můžou využívat služeb kadeřníků, pedikérek, kosmetických salónů a služeb s péčí o tělo.

Tetovací a pearcingové salóny ale zatím zůstanou zavřené. Fungovat začnou také rehabilitačně léčebné služby, jako jsou třeba masáže. Otevřít mohou i lázně, a to nejen pro pacienty, kterým hradí léčbu pojišťovny, ale také pro samoplátce, kteří prodělali nemoc covid -19 a od potvrzení nemoci neuplynulo víc než 90 dnů. Nesmějí být ale v karanténě ani v izolaci.

Jaké podmínky musí zákazníci i personál dodržovat?

Pro obě strany jsou povinné respirátory a zákazníci musejí udržovat odstup dva metry. Do provozovny mohou přijít buď s potvrzením, že prodělali covid a od té doby ještě neuplynulo 90 dnů, nebo se musejí prokázat negativním testem. PCR test může být starý nejdéle 7 dní, antigenní pouze 3 dny.

Lidé mohou využít i testování z práce, pokud k tomu mají potvrzení. U dětí stačí čestné prohlášení o negativním testu ze školy. Pokud takovou možnost nemají, mohou se lidé ve výjimečných případech otestovat přímo v provozovně.

„Dovedu si představit situaci, když třeba někdo bydlí blízko provozovny a je to třeba starší osoba, tak než by jela někam do odběrového místa, tak je samozřejmě pro ní praktičtější si to nechat udělat v tom kadeřnictví,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger za hnutí ANO.

Samotesty budou moct podle Arenbergera využít i zaměstnanci služeb, musí si je ale dělat každý den.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související