Jubilejní sezonu zahajuje Naivní divadlo představením pro nejmenší

Naivní divadlo v Liberci zahajuje v sobotu novou sezónu, ve které oslaví sedmdesát let od svého založení. Umělci na úvod přichystali inscenaci pro nejmenší nazvanou "Žluté - modrá - zelený".

Barevná koláž příběhů o Slunci, Měsíci a vzniku různých světů se odehrává na setmělém jevišti v šesti různých nasvícených teráriích. Inscenace inspirovaná knihou Duhové pohádky od Daniely Fisherové je určená pro děti od tří let a začíná od deseti hodin.

V sobotu v patnáct hodin pak můžou lidé v Liberci vidět ještě jednu hru Naivního divadla - představení jedné herečky "Jak chodil Kuba za Markytou". Hra je součástí Dnu otevřených dveří Komunitního střediska Kontakt, který začíná od devíti ráno v Liebiegově paláci. Pro veřejnost je to na dlouhou dobu poslední možnost, jak se do bývalých prostor Oblastní galerie podívat. Novorenesanční budovu z roku 1872 čeká rekonstrukce za 230 milionů korun. Od podzimu 2022 by v ní mělo sídlit nové polyfunkční komunitní centrum, které bude provozovat právě městské středisko Kontakt.

V jubilejní sedmdesáté sezoně plánuje Naivní divadlo na říjen premiéru hry režiséra Filipa Homoly a scénografa Kamila Bělohlávka "Pouť krkonošská". Oba autoři, kteří už spolupracovali například na oceňované experimentální inscenaci "Jsou místa oblíbená tmou…", se tentokrát inspirovali obrazivým textem Karla Hynka Máchy. Nová hra bude určena divákům od třinácti let a studentům středních škol.

Logo

Oslavy sedi desetiletí od založení liberecké loutkové scény vyvrcholí na konci listopadu. Pozvání na ně přijalo i pražské Studio Ypsilon, které v rámci Naivního divadla Liberec působilo v letech 1968–1978. Diváci se tak můžou 28. listopadu těšit na představení Ypsilonky, v pátek 29. listopadu pak je v plánu galavečer s promítáním dokumentu o Naivním divadle. Vyjdou také dvě knihy věnované historii divadla i pětadvacetileté tradici mezinárodního festivalu Mateřinka, který liberečtí loutkáři pořádají.

autor: reČRoL | zdroj: Naivní divadlo
Spustit audio

Související